2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

MOGYTTE: a magyar tagozaton csökkentették, a románon növelték a beiskolázási számokat

2019. július 29. 17:27, utolsó frissítés: 17:27

Jelentősen, 200-ról 120-ra csökkentették a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem (MOGYTTE) magyar tagozatánál a felvételizők keretlétszámát. Ezzel egyidőben a román tagozaton 270-ről 300-ra növelte a beiskolázási keretlétszámot a Felsőoktatás Minőségét Biztosító Ügynökség, írja a Székelyhon.

Az eset kapcsán Nagy Előd rektorhelyettes azt nyilatkozta a Székelyhonnak, hogy ő egyre esélytelenebbnek látja a kétoldalú tárgyalásokat, állítása szerint azon is el fognak gondolkodni, hogy van-e értelme ezt így folytatni vagy sem.

Szabó Béla, az egyetem magyar tagozatának választott vezetője is hatalmas visszalépésnek tarja az ARACIS döntését, amellyel szerinte állások, és a két oktatási széria is veszélybe kerülnének.

Pénteken Ecaterina Andronescu oktatási miniszter, az orvosi és gyógyszerészeti kar magyar és román vezetőivel tárgyalt a magyar tagozat helyzetéről.

A tárgylásokat követően a miniszter kijelentette, hogy az oktatási törvény és az alkotmány is előírja az egyetemi autonómiát, így a minisztérium hatásköre az egyetemek struktúrájában korlátozott, és a minisztérium csak egy párbeszéd összekapcsolója, moderátora lehet a felek között.

Az egészségügyi miniszter azt is elmondta, hogy a pénteki tárgyaláson szóba került az is, hogy az azonos tantárgyat román, illetve magyar nyelven oktató tanárok együttműködjenek a tételek kidolgozásakor, de az ARACIS döntéséről is beszéltek. (Székelyhon)

Nyitókép: UMFST

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS