2020. november 29. vasárnapTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A roma holokausztra emlékezik rendezvénysorozattal a kormány

2019. augusztus 01. 14:55, utolsó frissítés: 14:55

Egy sor, péntektől vasárnapig szervezett tevékenységgel emlékezik meg a kormány a roma holokausztról.


A rendezvények célja az, hogy felhívja a társadalom figyelmét a náci rendszer által az emberiség, köztük a roma nép ellen elkövetett fajirtás következményeire, tájékoztat a kormány csütörtöki közleményében.

„Fontos, hogy a mai és az eljövendő generációk is ismerjék a történelmi igazságot a holokausztról, de azokat az erőfeszítéseket is, amelyeket Románia tett a holokauszt emlékének megőrzése érdekében mind oktatási, mind kulturális szinten, illetve azért, hogy koherens törvényes keretet biztosítson a diszkrimináció, antiszemitizmus és a romák elleni xenofobizmus felszámolására” - áll a közleményben.

Dana Varga, a miniszterelnöki kancellária államtitkára, a tevékenységek szervezője hangsúlyozta: a megemlékezések „emlékeztetnek minket embertársaink, főként a zsidók, de a romák és más kisebbségek, szenvedéseire, (...) a szélsőséges ideológiák veszedelmeire”.

„A mi felelősségünk megbizonyosodni afelől, hogy soha nem fognak megismetlődni ahhoz hasonló atrocitások, hogy megértsük, a demokratikus társadalom alapja az állampolgárok alapvető jogainak és szabadságainak biztosítása, az embertársaink iránti tisztelet” - összegezi még közleményében a kormány.

A rendezvénysorozat pénteken kezdődik koszorúk elhelyezésével a Holokauszt Áldozatainak bukaresti emlékművénél, majd a Román Paraszt Múzeumában folytatódik megemlékezéssel és sajtótájékoztatóval. A múzeum területén szervezett vásárban ugyanakkor augusztus 2-a és 4-e között roma kézművesek árulják portékáikat.

A rendezvényeket több roma szervezet és a Román Paraszt Múzeuma támogatásával szervezi a kormány. (agerpres)

Forrás: nlc

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS