2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Marosvásárhely költségvetés-kiegészítésének elfogadásáról szavaztak a Helyi Tanács ülésén

2019. augusztus 01. 16:32, utolsó frissítés: 16:32

Marosvásárhely Megyei Jogú Város költségvetés-kiegészítésének elfogadásáról szavaztak csütörtökön a Helyi Tanács ülésén, számolt be sajtóközleményében az RMDSZ Maros megyei szervezete.

A közlemény szerint az elmúlt hetek során végzett munka eredményeként a reklám és protokollköltségek, valamint a város által szervezett tömegrendezvények költségeinek radikális csökkentésével az eredetileg több mint 100 milliós kiegészítést a felére sikerült csökkenteni, ugyanakkor a 400 millió lejt is meghaladó keretösszegből, amelyre a korábbi tanácshatározatok mentén a város hitelezési kötelezettséget vállalhatott, mintegy 130 millió lejt vissza lehetett vonni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amire a hivatal eddig nem kötött szerződést, azt a tanácsosok a mai tanácsülésen az utolsó lejig törölték.

„Az elmúlt időszakban Csiki Zsolt irányításával olyan költségvetés-kiegészítést dolgoztak ki a tanácsosok, ami kiküszöböli az adóssághalmozást, ugyanakkor az összes olyan költségsoron megszorításokat tartalmaz, amelyek révén a város takarékos gazdálkodását irányozza elő a csőd elkerülése érdekében” –összegezte Péter Ferenc, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke azt, hogy mi várható a mai tanácsülésen.

Az oktatási intézmények működésére, a marosvásárhelyi civil szervezetek kulturális pályázatainak megvalósítására, valamint a csaknem 1500 gyereket foglalkoztató városi sportklub számára minimálisan szükséges összegek megszavazását ugyanakkor fontosnak tartja az RMDSZ marosvásárhelyi frakciója,írja a közlemény.

„A költségvetés-kiegészítés kapcsán az RMDSZ Maros megyei szervezetének Területi Állandó Tanácsa is állást foglalt, ami alapvetően egy elvi álláspontot jelent: a város működését nem szabad veszélyeztetni, de csak annyit szabad jóváhagyni, ami elegendő ahhoz, hogy takaréklángon ugyan, de működhessen a város” – fogalmazott Kovács Levente, az RMDSZ marosvásárhelyi ügyekért felelős sajtószóvivője.

„Amit ma jóváhagytak a tanácsosok, az gyakorlatilag szeptemberig elegendő az alapvető közszolgáltatások fenntartásához, a további kiegészítésekről várhatóan szeptemberben fog újra dönteni a Helyi Tanács”.

A közlemény szerint az elmúlt két hónap marosvásárhelyi közélete a megyeszékhely költségvetés-kiegészítésének megszavazásától volt hangos. A július elejére összehívott tanácsülés során az RMDSZ frakciója nem értett egyet a polgármester által előterjesztett adósságnövelést tartalmazó javaslattal, ezért a költségvetés megszavazásának halasztását kérte.

A július 25-re sürgősségileg összehívott tanácsülésre a hivatal munkatársai utolsó pillanatban újra olyan költségvetés-módosítást terjesztettek elő, amelyet a Péter Ferenc megyei elnök és Kovács Levente ügyvezető elnök által irányított frakciótanácskozáson egyöntetűen elvetendőnek ítéltek meg az RMDSZ marosvásárhelyi tanácsosai, írja az RMDSZ Maros megyei közleménye. (közlemény)

Nyitókép: flickr.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS