2020. szeptember 21. hétfőMáté, Mirella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lemondja fellépéseit egy német zongorista, hogy a román kormány ellen tüntethessen szombaton

2019. augusztus 07. 13:48, utolsó frissítés: 14:36

Egy német zongoraművész, Davide Martello úgy döntött, hogy lemondja otthoni fellépését azért, hogy augusztus 10-én Bukarestben tüntethessen a román kormány ellen.

Martello arról híres, hogy a konfliktuszónákban szokott fellépni. Bukarestben is volt már, tavaly szeptember nyolcadikán játszott a Győzelem téren összegyűlt tüntetőknek.

"Sajnálom, hogy le kell mondanom a soron következő koncertjeimet Németországban. Augusztus 10-én nagy tüntetés lesz Bukarestben a romániai korrupció ellen. Tavaly ugyanekkor a rendőrség könnygázzal oszlatta szét a békés tüntetést, idén szeretnék segíteni, hogy az emberek elbújhassanak a zongorám mögé, ha ismét könnygázt vetne be a rendőrség ellenük" - írta a művész a Facebook-oldalára.Az augusztus 10-i tüntetést pontosan egy évvel azután lesz megtartva, hogy tavaly a diaszpórában élők hazaérkeztek tiltakozni a kormány ellen. Akkor a tüntetők közé egyrészt fociultrák is bekeveredtek, másrészt a rendőrség válogatás nélkül használta mindenkivel szemben a könnygázt és a vízágyút. Az ügyészség vizsgálatot indított a rendvédelmi erők fellépésének jogszerűségét vizsgálandó, egyelőre azonban még nem jutottak eredményre, és vádemelés sem történt.

Mihai Fifor belügyminiszter kedden azt mondta, nem szeretné, ha a tavalyi események megismétlődnének, ugyanakkor felszólította a tüntetésen résztvevőket, hogy tartsák be a törvényeket. (romaniainsider)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS