2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szoptatásbarátak-e székelyföldi szülészetek? Befutottak a kézdivásárhelyi kórház válaszai is

2019. augusztus 12. 13:46, utolsó frissítés: 13:48

Korábbi összeállításunkban arra kerestük a választ elsősorban, hogy a nagyobb székelyföldi városok kórházainak szülészetein mennyire alkalmazzák a baba- és anyabarát gyakorlatokat. E célból június végén közérdekű adatigénylési kéréssel fordultunk két Kovászna megyei és három Hargita megyei kórházhoz. A kapott válaszokból született részletes cikkünk itt olvasható.

Utólag befutottak a kézdivásárhelyi kórház válaszai is, amelyekből kiderül, ott is alkalmazzák az aranyórát, és lehetővé teszik a késleltetett köldökzsinór-elmetszést is, ha az újszülött állapota megengedi. Koraszülöttek esetében a baba állapota nem mindig teszi lehetővé - áll a kórház menedzsere, Canea-Kocsis András által elküldött, a szülészeti osztálytól kapott válaszban. "Osztályunkon 'rooming-in' rendszer működik, ami azt jelenti, hogy az újszülött az anyuka mellett van, természetesen ha nem szorul különösebb orvosi ellátásra" - írják.

Részletező kérdéseinkre - miszerint adnak-e bármiféle pótlást a szoptatott, egészséges újszülötteknek, és ha igen, milyen indokkal; ha orvosilag indokolt a pótlás egy szoptatott csecsemőnél, milyen eszközből kapja azt (cumisüveg, sns, kiskanál, szonda stb.); ha orvosilag indokolt a pótlás egy szoptatott csecsemőnél, bátorítják-e az elsősorban anyatejjel történő pótlást (saját lefejt tej, donortej); van-e olyan munkatársuk, aki szoptatási tanácsadói képesítéssel rendelkezik, esetleg önkéntes szoptatási segítő; illetve segítenek-e az anyáknak elsajátítani az igény szerinti szoptatás gyakorlatát, a helyes mellretételt, a legkényelmesebb szoptatási pozíció megtalálását stb. - összevont választ kaptunk: "Mi is az anyatejes táplálás hívei vagyunk, megteszünk mindent annak érdekében, hogy az újszülött csak orvosilag indokolt esetben kapjon pótlást. Munkatársaink segítik az anyukákat az anyatejes táplálás elsajátításában" - áll a válaszban.

2018-ban 437 szülés volt a kézdivásárhelyi szülészeten. Nincs pontos adatuk arról, hány esetben tették lehetővé az aranyórát, "de ha igény volt rá, minden esetben lehetővé tettük" - fogalmaznak. 2018-ban az anyák minimum 95%-a szoptatta csecsemőjét a kézdivásárhelyi kórházból való távozáskor. Nincs pontos adatuk, hogy a náluk szült anyák hány százaléka szoptatta kizárólagosan csecsemőjét legalább 6 hónapos korig. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS