2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pontáékat nem veszik be a kormányba

2019. augusztus 13. 08:16, utolsó frissítés: 08:21

Nem időszerű a Pro Románia bevonása a kormányzásba - állapította meg hétfőn késő este a Szociáldemokrata Párt (PSD) országos végrehajtó bizottságának ülését követően Viorica Dăncilă miniszterelnök.

A PSD elnöke szerint erről a végrehajtó bizottság döntött, amely elégedetlenséggel fogadta Victor Ponta nyilatkozatait a PSD-t illetően.

A miniszterelnök szerint "létezik egy erős koalíció' a Liberálisok és Demokraták Szövetségével (ALDE), amely együtt akarja folytatni a kormányzást 2020-ig.

"Beszéltem Victor Pontával arról, hogy esetleg támogassák a PSD-t, általános dolgokról volt szó, semmi konkrétum, mert nem tudtam elkötelezni magam semmi mellett, amíg a párt döntő fórumán nem folytattunk vitát erről. Ezt követően tett olyan nyilatkozatokat Victor Ponta, amelyeket elégedetlenséggel fogadott a PSD vezetősége, és ezek a dolgok vezettek oda, hogy most vonakodnak bevonni a Pro Romániát a kormányzásba"- mondta Viorica Dăncilă.

Hozzátette, hogy Victor Ponta vetette fel, hogy belépjenek a kormányba.

'Ő vetette fel ezt a hipotézist, hogy belépjenek a kormányba, de nem volt semmi olyan eredménye a megbeszélésnek, amit valamiféle protokollumban rögzítettünk volna' - nyilatkozta a PSD elnöke.

A nyilatkozat már csak azért is érdekes, mert a múlt héten, miután Călin-Popescu Tăriceanu, az ALDE elnöke kiírta, majd korrigálta Facebookon, hogy szövetsége lépnek a Pro Româniával, sőt, parlamenti frakciót is alkotnak, mindenki azon kezdett spekulálni, hogy most akkor milyen formában maradhat és bomolhat a kormánykoalíció. Akkor az újságírók úgy tudták, ahhoz, hogy Tăriceanuék maradjanak, azt a feltételt is megszabták, hogy Pontáék is része lehessenek a kormánynak, és négy minisztert állíthassanak.

Dăncilă most azt mondta, hogy nem terveznek kormányátszervezést, de gondolkodnak egy kormányátalakításon, amelyen lecserélnék azokat a minisztereket, akik nem teljesítettek megfelelőképpen.

"A PSD nem fogad el ultimátumokat. Úgy gondolom, hogy a szövetségen belül konstruktív párbeszédre van szükség. Nem beszélhetünk a PSD által az ALDE-nek, vagy az ALDE által a PSD-nek adott ultimátumról. Călin Popescu-Tăriceanu elnökkel megvitattuk a kormányprogramot, beszéltünk a kormányátszervezésről. Az országos végrehajtó bizottságban kormányátalakításról volt szó. A közeljövőben nem tervezzük a kormány szerkezetének átalakítását, de gondolkodunk a gyengén teljesítő miniszterek leváltásában és a kormányprogram kiigazításában, hogy az megfeleljen a lakosság igényeinek. Nem beszélhetünk ultimátumokról. Beszélünk a szövetségen belüli együttműködésről és az építő jellegű párbeszédről, és azt hiszem, hogy ez nagyon fontos mind a jelenlegi, mind a jövőbeli együttműködés szempontjából"- mondta Viorica Dăncilă. (agerpres), hírszerk.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS