2022. január 21. péntekÁgnes
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Több mint húszezer külföldön élő román állampolgár regisztrált az államelnök-választásokra

2019. augusztus 20. 14:57, utolsó frissítés: 14:57

Meghaladta a húszezret azoknak a román állampolgároknak a száma, akik regisztráltak a votstrainatate.ro portálon; közülük több mint tízezren a levélszavazást jelölték meg opcióként - közölte az Állandó Választási Hatóság (AEP).


A külföldön élő román állampolgároknak még 22 nap áll a rendelkezésükre, hogy regisztráljanak a www.votstrainatate.ro oldalon.

Constantin-Florin Mituleţu-Buică
, az Állandó Választási Hatóság elnöke azt javasolja a külföldön élő román állampolgároknak, hogy válasszák a levélszavazást, amely egyszerű, biztonságos, hatékony és modern módja a távolsági szavazásnak - írja az AEP közleményében.

Az illetékes intézmény ismerteti a levélszavazás menetét is:

- a választópolgár regisztrál a www.votstrainatate.ro portálon, ahol kiválasztja a levélszavazás opciót. A típusnyomtatványhoz csatolni kell a személyazonossági igazolvány szkennelt vagy lefényképezett másolatát, valamint a külföldi lakhelyet igazoló dokumentumot, amelyet a befogadó ország helyi hatóságai állítanak ki.

- miután a fenti dokumentumok célba értek, a Román Posta a következőket tartalmazó levélcsomagot küld el a szavazópolgárnak: két külső borítékot a választás első, illetve második fordulójára; két belső borítékot a választás első, illetve második fordulójára; két 'VOTAT' feliratú öntapadó matricát a két fordulóra; két választói igazolványt és két szavazólapot, egyiket az első, a másikat a második fordulóra; a szavazásról szóló tájékoztatót; két, a választási iroda címét feltüntető öntapadó matricát.

- a választópolgár a VOTAT feliratú öntapadó matricát annak a négyszögnek a belső részére ragasztja, amelyen az általa preferált jelölt szerepel. A szavazólapot a belső borítékba helyezi, amelyen semmi azonosító jel nincs, és a borítékot lezárja. A kitöltött és aláírt választói igazolványt, valamint a szavazólapokat tartalmazó belső borítékot a külső borítékba helyezi, és azt is lezárja.

- az így előkészített levélszavazatot akár a befogadó ország postahivatalán keresztül, akár futárszolgálattal küldheti el, de leadhatja a befogadó országban lévő román külképviseleten is.

Az AEP figyelmeztet, hogy a www.votstrainatate.ro honlapon csak személyesen lehet regisztrálni.

További tájékoztatást a contact@votstrainatate.ro emailcímre írva lehet kérni. (agerpres)

Nyitókép: Adevărul

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS