2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bréking: Bomlik a kormánykoalíció!

2019. augusztus 26. 18:45, utolsó frissítés: 19:41

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) hétfőn délután megszavazta, hogy kilépjen a kormányból. A párt elnöke, Călin Popescu Tăriceanu bejelentette, hogy az ALDE ellenzékbe vonul.

A pártelnök azt is bejelentette, hogy azok a miniszterek, akik nem hajlandóak lemondani, ki lesznek zárva a pártból. Ezzel gyakorlatilag üzent Ramona Mănescu külügyminiszternek, aki bejelentette, hogy ő továbbra is betöltené a tisztségét a tárca élén.
Tăriceanu hétfő délutáni sajtótájékoztatóján elmondta, hogy reggel találkozott a miniszterelnökkel, akitől azt várta, hogy elmondja, van egy új terve a kormányzásra, és hajlandó ehhez átalakítani a kormányt, és csökkenteni az államtitkárok számát. A miniszterelnök ezekbe nem egyezett bele, ezért döntött végül a párt a szakítás mellett.

A pártelnök egyben lemond a szenátus elnöki pozíciójának betöltéséről is, ugyanakkor elmondta, hogy államfőnek sem jelölteti magát, az ALDE a Pro Româniával együtt Mircea Diaconut, volt EP-képviselőt támogatják.

Az ALDE-nak Mănescun kívül három másik minisztere is van a kormányban, Anton Anton az energetikai, Grațiela Gavrilescu a környezetvédelmi, és Viorel Ilie, a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős tárca élén.

Korábban a nap folyamán három szociáldemokrata képviselő, Liviu-Ioan Balint, Alexandru Bălănescu és Florinel Stancu jelezték, hogy maguk is Victor Ponta pártjában, a Pro Româniában kívánják folytatni.

Dăncilă eztuán kétségbeesett felhívást intézett az ALDE és a Pro România képviselőihez, mondván, a PSD folytatni fogja a kormányzást.

"A PSD továbbviszi az ország kormányzását, és mellénk fognak állni azok az ALDE-ból és a Pro Româniából, akik nem akarnak megfutamodnni, mert értik, hogy a megfutamodás és a lustaság sosem viszi előre Romániát. Egy kisebb csoport érdekét leszámítva nekünk azt kell tennünk, hogy a választók által 2016-ban megszavazott bizalomnak megfeleljünk. Ha valakik az ALDE-ból kilép a szövetségből, azok nagyot fognak veszíteni mind a románok, mind a jóhiszemű kollégák előtt, akik alávetették magukat a magasztos célok megvalósításának, mind a román állami intézmények és a külföldi partnereink előtt" - írta Dăncilă a Facebookra.


Az alkotmány értelmében a miniszterelnöknek 45 napja van új többséget alakítani, de egyáltalán nem lesz egyszerű ez neki, tekintve, hogy már mindenki elzárkózott attól, hogy támogassa, így az RMDSZ is, másrészt választások előtt nem sokan szeretnének a magába roskadó párt mellé állni.
(hírszerk)Hírünk folyamatosan frissül

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS