2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis nem fogad el semmiféle kormányátalakításra vonatkozó javaslatot

2019. augusztus 28. 18:46, utolsó frissítés: 19:27

Nem hagy jóvá semmiféle kormányátalakítást, jelentette be Klaus Johannis államelnök szerdán.

'Elsősorban, nem fogadok el semmiféle, kormányátalakításra vonatkozó javaslatot ettől a kormánytól (Dana Gârbovan, Iulian Iancu és Șerban Valeca voltak a javasolt nevek), és nem csak azért, mert ez a kormány megváltoztatta politikai összetételét, hanem azért is, mert a javaslatok egész egyszerűen elfogadhatatlanok. Teljes egészében elutasítom a kormányfő által javasolt kormányátalakítást' - jelentette ki Johannis a Cotroceni-palotában tartott sajtónyilatkozatában.

A jelenlegi kormánynak újabb bizalmi szavazást kell kérnie a parlamentben, jelentette még ki.'A választások után, egy új, alkotmányos többséggel, sokkal többet fogunk tudni véghezvinni. Addig azonban, ma, a jelenlegi kormánynak újabb bizalmi szavazást kell kérnie a parlamentben, és felkérem a kormányt, hogy indítsa el az ehhez szükséges eljárást' - mondta az államelnök. Amennyiben ezen a bizalmi szavazáson nem menne át a kormány, az államfő egy ideiglenes kormány felállítását javasolná.

Az államfő beszédében élesen bírálta a PSD-t és ALDE-t, ugyanakkor semmilyen utalást nem tett a bizalmatlansági indítványra a kormány megbuktatása céljából. Viszont azt kérte, hogy a kormány kérjen bizalmi szavazást a parlamentben, ahogy az alkotmány is előírja, amennyiben a politikai színezete megváltozik. Ez esetben Viorica Dăncila kormányfőnek 45 nap állna a rendelkezésére, hogy a parlament elé álljon, de a szavazás negatív eredménye nem vezetne automatikusan a kormány megbuktatásához.

Ugyanakkor az USR-t is bírálta, az egyetlen olyan ellenzéki pártot, amely határozottan elutasított a kormányra lépés lehetőségét a választások előtt. "Krízishelyzetben minden ellenzéki pártnak kötelessége ésszerűen viselkedni" - jelentette ki.

(agerpres/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS