2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Udvarhelyi RMDSZ: veszélyben van a távfűtés a városban

2019. augusztus 29. 14:37, utolsó frissítés: 14:37

Beláthatatlan következményekkel járhat a város lakosaira nézve az Urbana Rt.-nél kialakult csődközeli helyzet – figyelmeztetett Derzsi László, az RMDSZ városi tanácsosa a székelyudvarhelyi önkormányzat csütörtöki ülésén.

Az RMDSZ önkormányzati frakciója szerint komolyan kell venni a problémát, hiszen valós esélye van annak, hogy a tél közepén, vagy akár még annak beállta előtt megszűnik a távhőszolgáltatás Székelyudvarhelyen. „Több mint kétezer háztartást érint a probléma, több ezer székelyudvarhelyi lakos válhat teljesen kiszolgáltatottá a hideg időszakban” – emlékeztetett a frakcióvezető.

Az Urbana Rt. vezetőtanácsa már több mint fél évvel ezelőtt jelezte az önkormányzati testület fele, hogy amennyiben nem talál a város sürgősen megoldást a kialakult helyzetre, úgy a vállalat csődvédelmet fog kérni. Az RMDSZ frakciója a kezdetek óta konstruktívan áll a távfűtést szolgáltató vállalat helyzetének megoldásához, a frakció tagjai szerint a cél az kell legyen, hogy a távhőszolgáltatás továbbra is zavartalanul működjön a városban.

Derzsi László a csütörtöki tanácsülésen újra a helyzet megoldását sürgette, írásban is megfogalmazva konkrét kérdéseit a városvezetéshez. Az RMDSZ frakciója többek között azt kéri, hogy a városvezetés magyarázza el: hogyan lehetséges, hogy az évek hosszú során elkönyvelt nyereség után 2018-ban közel 500 000 lej veszteséget termelt a vállalat és milyen lépéseket tett a várost vezető MPP-EMNP koalíció, hogy megakadályozza ezt a helyzetet?

Továbbá választ várnak arra is, hogy miként lehetséges, hogy az utolsó utáni pillanatban foglalkozik a városvezetés a kialakult helyzettel? Ki és milyen logika mentén hozta meg tavaly decemberben azt a döntést, hogy nem tűzi napirendre ezt a kérdést, csak a fűtésszezon lejárta után? – teszik fel a kérdést az RMDSZ-es tanácsosok. Ugyanakkor azt is kérik, hogy a városvezetés mutassa be a vezetőtanács 2017-es kinevezésének teljes dokumentációját, hogy az önkormányzati testület minden tagja ellenőrizni tudja, hogy az eljárás során teljes mértékben betartották-e a vonatkozó jogszabályokat.

Jelen pillanatban az Urbana Rt. működése nem felel meg a jogszabályoknak, ennek tisztázása és megoldása elengedhetetlen bármilyen, a pénzügyi helyzetet megoldó döntéshez - szögezték le az RMDSZ tanácsosai.

A frakció tagjai hangsúlyozták: az RMDSZ városi szervezete a továbbiakban is minden tőle telhetőt megtesz a helyzet tisztázása érdekében, de a döntésekből eddig ki volt zárva, azokat az MPP-EMNP koalíciója és Gálfi Árpád polgármester hozta meg. „Ennek ellenére az RMDSZ nyitott a városvezetés megoldási javaslataira, egyetlen célunk van: ne szűnjön meg a távhőszolgáltatás a városban, de ez csak úgy lehetséges, ha a felmerült jogi problémákat megoldjuk” – tette hozzá a politikus.

Az Urbana Rt. igazgatója, Hadnagy Gábor az ülésen arról panaszkodott, hogy a válságos helyzetet és a jelentős veszteséget az okozza, hogy az előző években a vállalat több közszolgáltatást is ellátott, ezeket kivették a hatóköréből, és most már csak a hőenergia előállítását végzi, így az év felében semmilyen nyereséget nem tud termelni.

Az igazgató az ülésen az energiaár 37 százalékos megemelését szorgalmazta, ezt viszont a helyi RMDSZ-frakció határozottan ellenezte, mondván, hogy más stratégiát kell kidolgozni.
(közlemény, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS