2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az ellenzéki pártok nincsenek elragadtatva Rovana Plumb biztosi jelölésétől

2019. szeptember 09. 17:18, utolsó frissítés: 17:18

A kormány 'nagyot kockáztat' azáltal, hogy Rovana Plumbot jelöli Románia részéről az Európai Bizottság (EB) biztosi tisztségére - jelentette ki hétfőn Raluca Turcan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) első-alelnöke.

Turcan szerint 'számos gyanú' merül fel azzal kapcsolatban, hogy Rovana Plumb teljesíti-e az EP-biztosi funkció betöltéséhez szükséges kritériumokat. Meglátása szerint semmit sem jelent az, hogy az EP megválasztott elnöke elfogadta a jelölést, mert ő nem utasítja vissza a tagállamok által javasolt személyeket, hanem hagyja, hogy rátermettségükről az Európai Parlament szakbizottságai döntsenek.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) - Szabadság, Egység és Szolidaritás Párt (PLUS) koalíció szintén ellenzi Rovana Plumb biztosi kinevezését - derül ki egy hétfői közleményből. Úgy vélik: a kormány azt kockáztatja, hogy az Európai Parlament szakbizottságai elutasítják a román biztos kinevezését, és ezzel nevetségessé válik az ország. Az USR-PLUS szövetség felrója Plumbnak, hogy kiállt Dragnea mellett, hogy támogatta az igazságszolgáltatás elleni harcot és hogy a Belina-sziget ügyében is eljárás folyt ellene.

A 'gyenge politikus' Rovana Plumb esetleges kinevezése EB-biztosnak azt bizonyítaná, hogy az erről folyó tárgyalásoknak 'kizárólag politikai jellege volt' - állapította meg Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke, aki szerint a román jelölt egy 'halvány személyiség', aki miniszterként képtelen volt Európai Uniós alapok lehívására az ország számára.

Az Európai Bizottság megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen hétfőn egyetértett a tagállamok által kinevezett biztosok listájával, amelyet az Európai Unió Tanácsa bocsátott rendelkezésre, és amelyen Romániát Rovana Plumb képviseli.

Egy brüsszeli sajtóközlemény szerint az EU végrehajtó testületének jövőbeli vezetője azt követően fogadta el a listát, hogy az elmúlt hetekben egy sor megbeszélést tartott a tagállamok által az európai biztosi tisztségre jelölt személyekkel.(agerpres)

Nyitókép: Neewsweek

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS