2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Előrehozott választások kiírása érdekében javasol paktumot az USR PLUS

2019. szeptember 09. 20:40, utolsó frissítés: 20:43

Előrehozott választások kiírása érdekében javasol paktumot az államelnöknek, a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL), az RMDSZ-nek, a kisebbségek parlamenti frakciójának, a Pro Románia pártnak és a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) koalíció, jelentette ki a hétfőn tartott sajtótájékoztatón Dan Barna USR-elnök.


Barna szerint a paktum célja az előrehozott választások kiírása.'A PSD-kormánynak már nincs legitimitása, nincs többsége a parlamentben, amely feljogosítaná, hogy egy Romániát egy helyben tartó, mérgező kormányt fenntartson. Emiatt, mi, az USR PLUS Szövetség egy paktum megkötését javasoljuk a jelenleg releváns politikai tényezőknek - Románia elnökének, a PNL-nek, az RMDSZ-nek, a kisebbségek parlamenti frakciójának, a Pro Románia pártnak és az ALDE-nak - amellyel 'vállaljuk, hogy 2020. június 6-án, a helyhatósági választásokkal egyidőben előre hozott parlamenti választásokat íratunk ki. Parlamenti képviselőink, 261 szenátor és képviselő, kötelezik magukat, hogy megtegyék az előre hozott választások kiírásához szükséges lépéseket' - mondta Dan Barna.

A paktum értelmében ugyanakkor az aláírók azt is vállalják, hogy aláírják és megszavazzák a kormány ellen benyújtandó bizalmatlansági indítványt.

'Románia elnöke vállalja, hogy a parlament elé terjeszt két beiktatási javaslatot, a paktumot aláíró alakulatok parlamenti képviselői pedig vállalják, hogy mindkét javaslatot elutasítják' - írja elő a paktum.

Barna szerint nem igaz az, hogy lehetetlen előre hozott választásokat kiírni, bár az eljárás valóban bonyolult és nehézkes.

Dacian Cioloş, a PLUS elnöke a maga során kijelentette, a paktum 'jelenti az egyetlen logikus és életképes megoldást a politikai válság felszámolására'.

Cioloş szerint nem csak a politika van válságban, hanem az állam is, mivel egy érdekcsoport kezében van, ezt a politikai hatást pedig meg kell szüntetni.

'Mi készen állunk kormányra lépni, de ehhez szükségünk van a szavazás biztosította legitimitásra és egy kényelmes többségre' - mondta még a PLUS elnöke, aki szerint azonnal be kell nyújtani a bizalmatlansági indítványt, mihelyt a szükséges számú aláírás összegyűl. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS