2021. október 22. péntekElőd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Lezárult a külföldön élők regisztrációja az elnökválasztásra

2019. szeptember 16. 11:08, utolsó frissítés: 16:10

Vasárnap éjfélig mintegy 80 ezer külföldön élő román állampolgár regisztrált a novemberi elnökválasztásra, ami jóval elmarad a legutóbbi választáson a külföldön élők által leadott szavazatszámtól - közölte hétfőn a román állandó választási hatóság.


A májusi európai parlamenti választáson 375 219-en szavaztak úgy, hogy akkor a voksolás nem volt előzetes regisztrációhoz kötve. Románia határain kívül becslések szerint 3-4 millió állampolgár él összesen, beleértve a nem szavazati joggal rendelkező kiskorúakat is.

A kormány pár nappal meghosszabbította a regisztráció határidejét, de a szavazásra való bejelentkezők száma lényegesen nem változott az utolsó napokban sem. Így a külföldi szavazókörzetekben voksuk személyes leadása mellett 38 944 állampolgár döntött, míg a levélben való szavazást 41 ezer állampolgár választotta.

A külföldön élő román választópolgárok arra panaszkodtak, hogy a regisztráció túl bonyolult volt, de elemzők szerint az is közrejátszott, hogy a román vendégmunkások jelentős része feketén vállal munkát fogadóországában, ezért nem akar bekerülni a román hatóságok nyilvántartásába, főleg hogy az utóbbi években többször felmerült Romániában azok megadóztatása, akik nem fizetnek adót a fogadóországukban.

A külföldön élők szavazatait a romániai választásokon rendszerint a jobbközép pártok és jelöltek szerzik meg, például a 2009-es elnökválasztást ők döntötték el, amikor Traian Băsescu volt elnök hajszálnyi különbséggel előzte meg a szociáldemokrata Mircea Geoanat. A májusi EP-választáson is az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Dacian Ciolos által vezetett PLUS alkotta választási szövetség, illetve a Nemzeti Liberális Párt (PNL) gyűjtötte be a külföldön leadott voksok 76 százalékát..(mti)

Nyitókép: Adevărul

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS