2021. október 22. péntekElőd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A miniszterelnöknek van egy álma

2019. szeptember 16. 11:58, utolsó frissítés: 12:06

A mindig eredeti ötletekkel kampányoló Viorica Dăncilă miniszterelnök ismételten ledobta az atombombát. A PSD legújabb kampányvideójában, ami az őszi elnökválasztásokra készült, és amely a miniszterelnököt kívánja népszerűsíteni, Dăncilă a román trikolórok tengerében éppen Martin Luther King Jr. híressé vált beszédét parafrazálja.


Talán mondanunk sem kell, hogy ezt a beszédet hány alkalommal koptatták már el, és kissé kínos egy elnökválasztási kampányban egy ilyennel előrukkolni. Nem is beszélve arról, hogy Martin Luther King Jr. az afroamerikaiak (tehát egy kisebbség) jogaiért küzdve szállt harcba, és mondta el 1963. augusztus 28-án a Van egy álmom című beszédét, míg Dăncilă egy mélyen ortodox ország vezetőjének szerepében kívánna tetszelegni, az elmondott beszéd pedig csöpög a trikolórba csavart hazafiasságtól.

Az alábbiakban szabad fordításban közöljük a miniszterelnöknek a videóban elhangzott beszédét.Az én álmom, hogy ezt az országot tiszteljék, itthon és külföldön. Az én álmom, hogy ebben az országban több egység legyen, több szolidaritás. Az én álmom, hogy ebben az országban ne lássak több gyűlöletet és megosztottságot. Az én álmom, hogy ebben az országban a románok merjenek tervezni. Az én álmom, hogy ebbe az országba hozzunk bizalmat és reményt. Hagyjuk, hogy mások hozzanak törvényeket helyettünk? Vagy mi megyünk a saját törvényeink után, amelyeket őseinktől tanultunk. Amiket Avram Iancutól tanultunk. Ha Romániát tisztelik, akkor a határokon kívül élő románokat is tisztelni fogják. Én hiszem, hogy sokan ebben az országban viseljük, ahogy mondani szoktam, a trikolórt a lelkünkben. Román szívünk van. Én elnökként azt szeretném, hogy az én családom Románia legyen. Hogy gondoskodjak ennek az országnak az összes állampolgáráról. Érezzék, hogy számítanak ugyanúgy az itthon élők, mint a külföldön élők. Legyek mindig közöttük. Nem akarok egy robot elnök lenni. Érzékeny akarok lenni a problémájuk iránt. Sokszor vannak a közelünkben olyan emberek, akiknek sok a problémájuk, és azt szoktuk mondani: „Jó, hogy nem nekünk van”. De nem gondolunk arra, hogy ezeknek az embereknek szüksége van a mi támogatásunkra. (hírszerk)

Nyitókép: Palytech.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS