2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Van is, meg nincs is alkotmányos természetű jogi konfliktus az államfő és a miniszterelnök között

2019. szeptember 18. 17:20, utolsó frissítés: 17:20

Alkotmányos természetű jogi konfliktust idézett elő az államfő azáltal, hogy nem mentett fel tisztségükből bizonyos minisztereket, és nem nevezte ki az ügyvivő tárcavezetőket - döntött szerdán az alkotmánybíróság (CCR). A taláros testület határozata értelmében ugyanakkor a teljes jogú miniszterek kinevezésének megtagadásával nem alakult ki jogi konfliktus a miniszterelnök és az államfő között, utóbbinak ugyanis nem kell kötelező módon jóváhagynia a jelöléseket.

Az alkotmánybíróság illetékesei szerint a döntés nyomán Klaus Johannis államfőnek haladéktalanul alá kell írnia a miniszteri tisztségek megüresedéséről szóló dekrétumot, illetve az ügyvivő minisztereket kinevező rendeletet. A miniszterek menesztése, illetve az ügyvivő tárcavezetők kinevezése a kormányfő hatáskörébe tartozik; a miniszterek leváltását jóvá kellett volna hagynia az elnöknek, az ügyvivő miniszterek kinevezéséhez pedig szintén hozzá kellett volna járulnia, ideiglenes jellegű megbízatásról lévén szó ugyanis nem volt esedékes a jelöltek koalíciós tagságához kötni a kinevezést - érveltek a szakemberek.

A teljes jogú miniszterek kapcsán az alkotmánybírák egyöntetűen úgy határoztak, hogy nem áll fenn alkotmányos természetű jogi konfliktus, az adott politikai körülmények közepette ugyanis az államfő nem volt köteles kinevezni a jelölteket. (agerpres)

Nyitókép: Capital

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS