2021. december 1. szerdaElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kövesi lesz az európai főügyész

2019. szeptember 19. 13:14, utolsó frissítés: 14:39

Az Európai Unió Tanácsa szerdán megszavazta Laura Codruţa Kövesi kinevezését az európai főügyész tisztségre.


Az Európai Ügyészségről (EPPO) szóló szabályzat 14. cikkelye szerint az Európai Parlament és a Tanács hétéves, nem megújítható időtartamra nevezi majd ki az európai főügyészt. A 22 tagot számláló testületből 17--en támogatták Kövesi kinevezését. Kövesi kinevezését egyébként az Európai Parlament is támogatja, úgyhogy már biztosnak mondható, hogy ő fogja betölteni a tisztséget.

Luminiţa Odobescu, aki Romániát képviseli az Európai Unió Tanácsában a kinevezés ellen szavazott. Viorica Dăncilă miniszterelnök szerda este már jelezte, hogy továbbra sem hajlandóak támogatni Kövesi kinevezését.

Az MTI szerint bennfentes források arról számoltak be, hogy a két intézmény képviselői szeptember 24-én ülnek össze, akkor minden bizonnyal hivatalosan is megállapodnak majd Kövesi kinevezéséről, ezt követheti a formális megerősítő szavazás a tanácsban.

A csütörtöki szavazáson Kövesinek sikerült megszereznie a szavazatok "kellő többségét". Ez egyelőre úgynevezett indikatív szavazás volt, az Európai Parlament képviselőivel folytatandó egyeztetéseket követően sor kerül majd a formális voksolásra is.

Az Európai Ügyészség (EPPO) központi székhelye Luxembourgban lesz. Az intézményt a főügyész és az ügyészi kollégium irányítja majd, a testületben a kezdeményezéshez csatlakozott valamennyi tagállam képviseltetni fogja magát. Az EPPO kiegészíti majd az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) és az Európai Unió Büntető Igazságügyi Együttműködési Ügynökségének (Eurojust) tevékenységét, ezek ugyanis nem indíthatnak nyomozást vagy büntetőeljárást a tagállamokban. (hírszerk/Agerpres)

Cikkünket frissítjük!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS