2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

„Tisztogatás, bomlasztás”: egyre nagyobb a feszültség az MPP-körül

2019. szeptember 20. 13:25, utolsó frissítés: 15:29

A Magyar Polgári Párt (MPP) országos elnöksége szerdán kizárta a pártból Rákossy Botond Józsefet, a Hargita megyei szervezet elnökét és Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármestert. Az eset kapcsán a Kolozsvári Rádió megkereste Mezei Jánost, az MPP elnökét és Biró Zsoltot, az MPP korábbi elnökét és jelenlegi parlamenti képviselőt, hogy kommentálják a történteket.


Mezei Jánostól megkérdezték, hogy miként reagál a sajtó azon felvetéseire, hogy párton belüli tisztogatás folyik az MPP-ben. Mezei elmondta, hogy „a Magyar Polgári Párton belül már egy évvel ezelőtt elkezdődött a tisztogatás”.

„Ha visszatekintünk a tavaly november végi tanácskozásra, ahol Biró Zsoltnak a visszahívása történt meg. Ez azért kellett megtörténjen (...), mert éreztük, hogy akkora feszültség uralkodik a Magyar Polgári Pártban, amit mindenképpen orvosolni kell. Azt gondoltuk, Bíró Zsoltnak a távozásával ezek a kérdések mérsékelődnek, viszont tudtuk, hogy nem tudjuk megúszni azokat a huszárvágásokat, amelyek ránk várnak, hiszen próbáltunk egyeztetni, próbáltunk megoldásokat keresni, de úgy látom, hogy azok a személyek, akik nem értenek egyet a politikai irányvonallal, vagy a politikai elképzelésekkel, amit a Magyar Polgári Párt most kialakít, azok továbbra is munkálkodnak, továbbra is bomlasztanak. Ez nem megengedhető. Továbbá nem megengedhető az sem, hogy minden helyi szervezettől egy személy hogyha valamit sérelmez, akkor azt az egész párt tagságának a levelező listáján ossza meg. Megvannak a megfelelő fórumok, oda kell eljuttassa. Akár a megyei elnökhöz, akár az országos elnökséghez és ezt ezek a szervek tudják kezelni”- nyilatkozta a rádiónak a pártelnök.

Biró Zsolt parlamenti képviselő szerint hiba volt Gálfi Árpád és Rákossy Botond József kizárása, és úgy véli, hogy az, ami jelenleg az MPP-ben zajlik, az már politikai öngyilkosság.

„A tegnapi sajnálatos döntés után csak azt tudom mondani, hogy a Magyar Polgári Párt azt a polgármesterét zárta ki soraiból, aki - talán túlzás nélkül mondható - Erdély egyik legjobb magyar polgármestere”- nyilatkozta Gálfi kizárása kapcsán a parlamenti képviselő.

Biró továbbá úgy véli, hogy a bomlasztó jelzőt utoljára a bolsevikok használták előszeretettel az '50-es, '60-as években. A parlamenti képviselő a rádiónak nyilatkozva azt tanácsolta Mezei Jánosnak, hogy tanulmányozza alaposabban az MPP alapszabályzatát és politikai keretprogramját, mert a most kizárt és kizárásra váró párttagok egyike sem sértette meg azokat az elveket, amelyekre az elnök hivatkozik. (Kolozsvári Rádió/hírszerk)

Nyitókép: Gyergyói Kisújság

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS