2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Január elsejétől havonta kapnak egy befőttesüveg mézet az iskolások

2019. szeptember 20. 17:47, utolsó frissítés: 17:47

Jövő év január elsején lép hatályba a program, amely értelmében az iskolások havonta egy befőttesüveg mézet kapnak, jelentette be pénteken Daniel Botănoiu, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára.

„Nagyon jól elő akartuk készíteni ezt a programot. Azt szeretnénk, hogy csak belföldön termelt méz kerüljön be a programba, (...) fontos a minőség, mert nem akarjuk később azt hallani, hogy a 'vörös pestis' ellopta a gyerekek mézét. (...) Egy falusi gyermek át tud ugrani egy kerítést, és le tud szedni egy almát a fáról, de a mézet nincs honnan leszednie” - fejtette ki Botănoiu a băneasai Országos Őszi Mézvásárt megnyitó sajtótájékoztatón.

Az államtitkár hozzátette, a 3.000 tonnányi, gyerekeknek szánt mézzel ösztönözni fogják a hazai méztermelést.

Véleménye szerint megfelelő piaccal, társulással és finanszírozással lehet fejleszteni a méhészet ágazatát.

„Amikor a piacról beszélek, egy kiegyensúlyozott árra célzok, amit a méhésznek meg kell kapnia munkájáért és termékéért. A társulás pedig nem csupán a termelőszövetkezetek, egyesületek létrehozását és működtetését jelenti, hanem a kutatást is. A finanszírozás pedig szubvenciókat, programokat jelent, vagy akár hitelgaranciákat az állam részéről” - magyarázta az államtitkár.

Rámutatott, a romániai mézek jó minőségűek és a gazdag romániai flóra következtében vannak egészen különlegesek is, amelyekhez hasonlók nem állíthatók elő máshol.

A Romániai Méhészek Egyesülete szeptember 20-22-én szervezi meg a băneasai méhészeti kutatóintézet területén az Országos Mézvásár 21. kiadását. A vásárban száznál több termelő állítja ki termékeit. (agerpres)

Nyitókép: Realitatea Financiară

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS