2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kövesi azt állítja, hogy megválasztásával az egész romániai igazságszolgáltatást elismerték

2019. szeptember 21. 09:15, utolsó frissítés: 09:19

Az Európai Unió Tanácsa szerdán megszavazta Laura Codruţa Kövesi kinevezését az európai főügyész tisztségre, így nagy a valószínűsége annak, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) egykori főügyésze fogja majd vezetni az intézményt.

Az Euronews brüsszeli tudósítója péntek reggel érte el telefonon Kövesit, aki elmondta, hogy a pénteki szavazást úgy értelmezi, hogy ezzel az egész romániai igazságszolgáltatást elismerték, és a megválasztása azoknak a románoknak a sikere is, akik az elmúlt években támogatták a korrupció elleni harcot.

Ahogyan azt mi is megírtuk Luminiţa Odobescu, aki Romániát képviseli az Európai Unió Tanácsában a kinevezés ellen szavazott, és maga Viorica Dăncilă miniszterelnök is jelezte, hogy nem hajlandóak támogatni Kövesi kinevezését. Ennek kapcsán Kövesi elmondta, hogy neki az volt a legfontosabb, hogy ezrek és ezrek támogatták őt Romániában. Úgy értékelte, hogy Románia nem csak egy nagykövet szavazatát jelenti.

Kövesi kifejtette Zsíros Sándornak, az Euronews tudósítójának, hogy a céljairól és az Európai Ügyészség működéséről csak a jóváhagyás után szeretne beszélni, addig ugyanis szerinte ez nem lenne korrekt.

„Tegnap fontos döntés történt ugyan, de még nem végleges”- nyilatkozta Kövesi.

Ezalatt Kövesi azt érthette, hogy a csütörtöki szavazás egy úgynevezett indikatív szavazás volt, az Európai Parlament képviselőivel folytatandó egyeztetéseket követően sor kerül majd a formális voksolásra is. Az Európai Parlament viszont korábban már jelezte, hogy támogatják Kövesi kinevezését, úgyhogy a kinevezése minden valószínűség szerint meg fog majd történni.

Kövesi egyelőre azt sem árulta el, hogy mi lesz azokkal az országokkal, amelyek nem lépnek be az Európai Ügyészségbe (ilyen például Magyarország is szerk.megj.), azt állítja, hogy erre a kérdése is csak a kinevezése után szeretne válaszolni. (Euronews/hírszerk)

Nyitókép: Antena 3

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS