2022. január 20. csütörtökFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Náci karlendítés az EMNP Kolozs megyei szervezetének Facebookján? Frissítve

2019. szeptember 22. 14:17, utolsó frissítés: 2019. szeptember 23. 09:39

Update 4. : Csomortányi István EMNP-elnök is megszólalt egy közleményben, és azt állítja, az elkövetők szándéka, hogy "személyének elfogadhatatlan helyzetben való bemutatásával" az egész pártot hátrányos helyzetbe hozzák.


Idézzük:
"Ismeretlenek szervezetünk sikeres marosvásárhelyi kongresszusának másnapjára időzítve Kolozs megyei közösségi oldalunkon jogosulatlanul, egyértelműen látható módon manipulált fotót tettek közzé. Az elkövető – vagy elkövetők – világos szándéka, hogy személyemnek elfogadhatatlan helyzetben való bemutatásával, a szélsőségesség jól ismert balliberális rágalmazási technikájának felhasználásával, teljes szervezetünket hozza hátrányos helyzetbe."

Továbbá azt állítja, hogy:
"A megjelent, minden bizonnyal egy fiatal kori fotóm felhasználásával készült ízléstelen Facebook-os manipulációt ennek számlájára kell írnunk. Miután az elmúlt években végzett munkámmal kapcsolatban sem magánéleti, sem korrupciós, sem egyéb támadási felületet nem adtam, továbbá egyetlen leírt vagy kimondott mondatomban ellenem felhasználható, akárcsak a szélsőségesség gyanúját is felvető tartalmat nem lehet találni, a jelen esetet elkövető erők a korábbiakhoz képest új eszközhöz nyúltak.

Sajnálattal vesszem tudomásul a romániai közélet egyre durvuló viszonyait, melyek közepette immáron bármilyen provokáció elképzelhető. Az esettel kapcsolatban megtenni szükséges jogi lépések lehetőségét szakembereink vizsgálják, ugyanakkor a megkezdett munka folytatásától semmi sem tántoríthat el."

A Transindex birtokába került az eredeti fotó, a Bihar megyei EMNP egyik volt helyi tanácsosának egykori Hi5 oldaláról. Nem tudni, a fénykép pontosan mikor készült. Viszont a Kolozs megyei EMNP Facebookján közzétett fotón az eredetihez képest semmilyen módosítás nem történt az arcok kitakarásán kívül.

Képernyőfotó a Hi5 galériáról, a jobb alsó sarokban látható az inkriminált fotó bélyegképeKépernyőfotó a Hi5 galériáról, a jobb alsó sarokban látható az inkriminált fotó bélyegképe


Update 3.: Mint kiderült, a fotót nem az EMNP távolította el, hanem a Facebook, mégpedig a közösségi alapelveket sértő tartalma miatt. És ezt maga az EMNP ismerte el egy posztban! "A náci karlendítés miatt a Facebook sértőnek tartotta, letiltotta a bejegyzést. Igazuk van. A Facebookon kívül is mindent a maga helyére kéne utasítani" - írják.
Update 2.: A Néppárt Kolozs megyei szervezete közleményben reagált a történtekre, miszerint: "ismeretlenek jogosulatlanul fértek hozzá az Erdélyi Magyar Néppárt Kolozs megyei Facebook-oldalához". A képet közben már eltávolították Facebook-oldalukról. A közlemény állításai:

"A mai nap folyamán ismeretlenek jogosulatlanul fértek hozzá az Erdélyi Magyar Néppárt Kolozs megyei Facebook-oldalához – feltörve azt. Tettüket követően megyei szervezetünk közösségi oldalára ismeretlen eredetű és kétes hitelességű tartalmat töltöttek fel, melynek egyértelmű célja szervezetünk lejáratása.

Emlékeztetünk: az elmúlt időszakban már számos hasonló, lejárató célú tartalom jelent meg szervezetünkkel és szervezeti vezetőinkkel kapcsolatban. Ezek számunkra azt igazolják, hogy néppártos munkánk jó irányba halad, még ha ez bizonyos politikai köröknek nem is tetszik, s ezért céljuk a Néppárt rossz színben való feltüntetése és az előttünk álló munka akadályozása.

Az online térben folytatott, kicsinyes csatározások és lejárató kampányok helyett a Néppárt Kolozs megyei szervezete a továbbiakban is a valós, értékteremtő munkavégzést tartja feladatának."

Bár a közlemény szerint a fotó "ismeretlen eredetű és kétes hitelességű", a fénykép a Bihar megyei EMNP egyik volt helyi tanácsosának egykori Hi5 oldaláról származik, ahol most is elérhető az eredeti fotó, a kitakarások nélkül.

-------------------

Meglepő fotó jelent meg az Erdélyi Magyar Néppárt Kolozs megyei szervezetének Facebook-oldalán, amelyen a szombaton a párt Marosvásárhelyen tartott küldöttgyűlése által az elnöki tisztségében megerősített Csomortányi István látható, néhány kitakart arcú fiatal társaságában, amint éppen a náci karlendítésre emlékeztető mozdulatot tesznek. A kép számunkra teljességgel értelmezhetetlen, a hozzá mellékelt szöveg mindössze ennyi: "Csomortányi elmondta: az elmúlt hat hónapban elvégzett munka eredménye, hogy mára már egy egységes és tettre kész Néppárt áll a közelgő önkormányzati választások előtt."KépernyőfotóKépernyőfotó


Update: Mihály Ágnes, a Kolozs megyei szervezet elnöke trollkodásnak minősítette a képet, és a következő kommentet fűzte hozzá: "A megyei szervezet nevében trollkodni nem korrekt. MEGYEI ELNÖKként elhatárolódok az ilyen megnyilvánulásoktól!"

Csomortányit az EMNP március 23-án Nagyváradon tartott országos küldöttgyűlésén választották a párt elnökévé, az egy szavazattal alulmaradt ellenjelölt, Soós Sándor azonban bíróságon támadta meg a választás eredményét, azt kifogásolván, hogy három szavazat érvénytelen volt, és így egyik jelölt sem kapta meg a szavazatok több mint felét. Az esettel ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen.

(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS