2021. aug. 5. csütörtökKrisztina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Közülük kerülhet ki Románia következő államfője

2019. szeptember 23. 13:10, utolsó frissítés: 13:43

Vasárnapig lehetett benyújtani az államfő-jelöltséghez szükséges iratcsomókat a Központi Választási Irodához (BEC). Úgy tűnik, hogy bár korábban sokkal többen is bejelentették igényüket az elnöki székre, végül „csupán” 9 jelöltnek sikerült mindenfajta probléma nélkül összegyűjteni a jelöltséghez szükséges 200 000 támogató aláírást.


Fotó: AdevărulFotó: Adevărul


Az indulni szándékozók között volt, aki utolsó pillanatban jelentette be, hogy nem sikerült összegyűjtenie a kellő támogatói aláírást, míg másokat azon kaptak, hogy hamis aláírásokkal próbálkoztak, de olyan jelölt is akadt, aki összegyűjtötte a 200 000-et, mégis visszalépett. Nézzük csak kik lesznek azok, akik közül választhatunk majd az elnökválasztás első fordulójában.

1. Klaus Johannis

A jelenlegi államfő az elkövetkező elnökválasztás legnagyobb favoritja. Már az összegyűjtött támogató aláírások száma is jelzi, hogy nem sok félnivalója lesz majd az első fordulóban, és egy nagyobbacska csodára lesz szükség ahhoz is, hogy a második fordulóban esetleg valaki legyőzze majd.

2. Viorica Dăncilă

A miniszterelnök úgy tűnik nagy önbizalommal vág neki az elnökválasztásoknak, és az egyik legesélyesebb jelöltnek tartják, aki megmérkőzhet majd a jelenlegi elnökkel a második fordulóban. A miniszterelnök mindenesetre nagy politikai bokszmeccsre készülhet fel az elnökválasztási kampányban. Ezzel nyilván ő is tisztában van, valószínűleg ezért vonult be korábban egyik kampányrendezvényére a Rocky című film betétdalára.

3. Dan Barna

Az USR és a PLUS választási szövetség jelöltje és a miniszterelnök között dőlhet el, hogy ki mérkőzik majd meg a jelenlegi államfővel a második fordulóban, vélik a szakértők. Dan Barna mindenesetre úgy tűnik, bízik a sikerében, olyannyira, hogy nem ódzkodott attól sem, hogy kritikával illesse Johannist az elmúlt 5 év miatt. Az USR elnöke egyébként 400 000 támogató aláírással vághat neki az elnökválasztási kampánynak.

4. Cătălin Ivan

Az egykori PSD-s EP-képviselő a Nemzeti Méltóságért Alternatíva (ADN) elnöke is megméretteti magát az ősszel. A jelölt az IVAN 24 szlogennel kampányolt, és úgy tűnik, hogy sikerült a szükséges aláírásokat is összegyűjtenie. A Transindex olvasói számára onnan lehet ismerős a neve, hogy ő volt az, aki Dan Tanasăval, a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) elnökével közösen irodát nyitott Sepsiszentgyörgyön, hogy a székelyföldi románokat segítse a jogaik érvényesítésében és az identitásuk megőrzésében. A PSD-ből kipenderített (az ő elmondása szerint lemondott) EP-képviselő a székelyföldi románok mellett a diaszpórában élő románok sorsáért is nagyon aggódik. Véleménye szerint románok százezrei dolgoznak „rabszolgák módjára”, olcsó munkaerőként Németországban, Franciaországban, Olaszországban, mert „hallgatólagos cinkosság áll fenn a romániai és külföldi intézmények között”.

5. Kelemen Hunor

Az RMDSZ elnökének a #RESPECT jelszóval elindított kampánya eddig 265 849 támogató aláírást hozott össze. Eddigi kampányában számos alkalommal kifejtette, hogy fiatalos és zöld elnökjelölt kíván lenni. A környezetvédelemmel kapcsolatos elkötelezettsége pedig abban is megnyilvánult, hogy egy elektromos rolleren érkezett a BEC épülete elé szombaton, hogy iktassa a támogató aláírásokat. Kelemen Hunor eddigi kampányában a kölcsönös tisztelet mellett azt is hangsúlyozta, hogy nem csupán a magyarok elnöke, hanem minden román állampolgár elnöke kíván lenni, valamint kifejezte abbeli reményét is, hogy a Népi Mozgalom Párt (PMP) jelöltjével mérkőzhet majd meg a második fordulóban. Kelemen Hunor szerint egyébként nincs értelme egy német származású államfő után ismét román nemzetiségű jelöltre szavazni, éppen itt az ideje, hogy egy magyar nemzetiségű államfője legyen Romániának.

6. Mircea Diaconu

A függetlenként induló egykori színésznek is sikerült összegyűjtenie a szükséges aláírásokat az induláshoz. Diaconu egyébként a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE), valamint a Pro Románia pártnak a támogatását is élvezi. A két alakulat az Un om (Egy ember) néven alkot választási szövetséget. Diaconu azt üzente a választópolgároknak, hogy próbálják meg újjáteremteni a saját magukba és jövőbe vetett hitet és bizalmat.

7. Teodor Paleologu

A Népi Mozgalom Párt (PMP) elnökjelöltje, akivel Kelemen Hunor szívesen megmérkőzne a második fordulóban, azt vallja, hogy az országnak egy olyan elnökjelöltre van szüksége, aki egyben diplomata is. Az ő nevével is biztosan találkozhatunk majd az első fordulóban.

8. Alexandru Cumpănaşu

A függetlenként induló jelölt a caracali-gyilkosságok egyik áldozatának, Alexandra Măceșanunak a nagybátyja. Eddigi kampányában erősen bírálta a kormányzó Szociáldemokrata Pártot, valamint határozottabb fellépést ígért azokkal szemben, akik véleménye szerint csak „elhallgattatni akarnak”. Emellett meg egész gusztustalanul használja ki a tragikusan elhunyt unokahúga emlékét.

9. Ramona Ioana Bruynseels

A Humanista Erő Pártjának elnökjelöltje azt ígéri, hogy miután „megfogott több millió kezet”és a „szemébe nézett több millió szempárnak”, valamint „meghallgatott több millió gondolatot”, készen áll arra, hogy új politikai irányvonalat terjesszen a kormány elé. A jelölt korábban olyanokat is nyilatkozott, hogy Oroszország Románia partnere a NATO-ban, és folytatni kell Oroszországgal a kétoldalú NATO katonai hadgyakorlatokat.

Az államelnöki tisztségért egyébként szívesen a ringbe szált volna Liviu Pleşoianu PSD-s képviselő is, de neki nem sikerült összegyűjtenie a szükséges aláírásokat, ahogyan Andrei Stoican-nak és Cătălin Berenghinek sem.


Az eddigi kampány talán legérdekesebb figurája Florentin Pandele, a bukaresti főpolgármester, Gabriela Firea férje, aki Facebook-oldalán közölte, sikerült összegyűjtenie a 200 000 aláírást, de mégsem indul az elnökválasztáson, mivel felesége meggyőzte, hogy inkább a PSD-jelöltjét, Viorica Dăncilă miniszterelnököt támogassa. Claudiu Crăciun, a DEMOS párt elnökjelöltje a Facebook-oldalán tudatta, hogy a szükséges 200 000 aláírás helyett csupán 13 068 támogató aláírást sikerült összegyűjteniük. Így a DEMOS jelöltjének nevével biztosan nem találkozunk majd a szavazólapon.És a végére a legjobb: az Adevărul értesülései szerint a Központi Választási Iroda elutasította Miron Cozma, a bukaresti bányászjárások legismertebb alakjának, valamint Viorel Cataramă egykori PNL-tagnak a leadott iratcsomóit, mondván, hogy azok hamis aláírásokat tartalmaznak. (hírszerk/adevărul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS