2021. január 16. szombatGusztáv
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Megvan a szükséges aláírás, hogy a bizalmatlansági indítvány átmenjen

2019. szeptember 24. 19:30, utolsó frissítés: 20:08

Ez idáig 238 parlamenti képviselő írta alá a bizalmatlansági indítványt, ezek közül húsz a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) részéről, jelentette ki Călin Popescu-Tăriceanu ALDE-elnök kedden.


'Jelenleg 238 aláírás van és 233-ra lenne szükség. Ez azt jelenti, hogy a bizalmatlansági indítvány át fog menni. Mielőtt aláírtuk volna, mi voltunk az egyetlen alakulat, amely felkérte a Nemzeti Liberális Pártot (PNL), hogy álljon elő a többi lépéssel is (...) Azt mondtuk nekik: 'Álljatok elő egy kormányprogrammal'. (...) Legalábbis a főbb irányelvekkel, a legfontosabb dolgokkal, amelyekre a jövendőbeli kormány tevékenységét alapozza' - nyilatkozta Tăriceanu a Radio Gold FM-nek.

Tăriceanu szerint ennek a jövendőbeli kormánynak a mandátuma rövid lesz.

'Azt szeretném, hogy belépésünk a kormányba, ha erre sor kerülne, a következő parlamenti választásokon elért eredményeink alapján történjen' - fűzte hozzá az ALDE elnöke.

Update: PNL-n beüli források a Digi24-nek szintén azt nyilatkozták, hogy megvan a szükséges aláírásszám, és hogy PSD-sek is vannak a támogatók között.

Most először több törvényhozó támogatta kézjegyével, mint amennyi a kormány megbuktatásához szükséges - tudta a Nemzeti Liberális Párttól a Mediafax hírügynökség is.

Ludovic Orban, a PNL elnöke korábban jelezte, hogy a bizalmatlansági indítványt - amelyet az őszi ülésszakban egyetlen alkalommal kezdeményezhet az ellenzék - csak akkor terjesztik be a Viorica Dancila miniszterelnök vezette kormány ellen, ha azt legalább 233 képviselő és szenátor aláírja: ennyi szavazat szükséges ugyanis a kormány leváltásához.

A Mediafax hírügynökség értesülése szerint a PNL bizalmatlansági indítványát kedd délutánig 238 honatya látta el kézjegyével.

(agerpres/mti/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS