2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jövő hét elején tényleg bukhat a kormány

2019. szeptember 25. 18:07, utolsó frissítés: 18:07

Eddig 237 parlamenti képviselő írta alá a bizalmatlansági indítványt, és további tíz független, szociáldemokrata, illetve a nemzeti kisebbségek csoportjához tartozó képviselővel és szenátorral folytatnak tárgyalásokat, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez, jelentette be Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke szerdán, hozzátéve, hogy a jövő hét elején fogják benyújtani az indítványt.

"A benyújtás pontos dátumát közösen döntjük el azokkal, akik aláírták azt. De bizonyos, hogy a jövő hét elején benyújtjuk" - mondta Orban a parlamentben.

Rámutatott, eddig 237 aláírásuk van, azaz néggyel több, mint ahány szavazat szükséges ahhoz, hogy az indítvány átmenjen a parlamentben.

Arra a kérdésre, hogy vannak-e szociáldemokraták is az aláírók között, Orban így válaszolt: "Látni fogják, kik az aláírók, amikor benyújtjuk a bizalmatlansági indítványt".

Hozzáfűzte, több szavazatra számítanak, mint ahány aláírásuk van jelenleg.

Megemlítette ugyanakkor, hogy ez egy döntő jelentőségű indítvány, és senki nem engedi meg majd magának, hogy ne legyen jelen a szavazáskor.

"Nem szeretnék más alakulatok nevében beszélni. De tárgyaltunk (a bizalmatlansági indítványt támogató alakulatokkal - szerk. megj.) néhány lehetséges forgatókönyvről, ami a bizalmatlansági indítványt követő időszakban következhet. Nem lehet azt mondani, hogy teljes az egyetértés, vannak még véleménykülönbségek, és először is az a fontos, hogy az indítvány átmenjen, hogy véget vessünk ennek a kormányzásnak, amely oly sok rosszat tesz Romániának. Utána, az alkotmány előírásainak megfelelően, Románia elnöke tanácskozásra hívja a pártokat, és megpróbálunk majd közös nevezőre jutni, Románia érdekét tartva szem előtt" - válaszolta Orban arra a kérdésre, hogy megvitatta-e az aláíró alakulatokkal, mi fog történni, amennyiben a bizalmatlansági indítvány valóban átmegy.

Arra a kérdésre, hogy bízik-e a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) parlamenti képviselőiben, Orban így válaszolt: "Aki távozni akart (az ALDE-ból - szerk. megj.), az távozott. Aki maradt, az aláírta az indítványt, én pedig megbízom mindenkiben, aki aláírta azt, mivel komoly emberekről van szó'.

Leszögezte még, hogy figyelembe vették az aláírók megjegyzéseit, és végül megszületett a bizalmatlansági indítvány szövege, amelyet a délután folyamán elküldenek minden kollégának. Hangsúlyozta, nem szeretné, hogy nyilvánosságra hozzák a szöveget addig, amíg nincs meg a végleges jóváhagyás minden aláíró részéről. Hozzátette, minden esély megvan rá, hogy a bizalmatlansági indítványt elfogadják a parlamentben. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS