2022. november 29. keddTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az MPP az államfőjelölteket noszogatja, hogy támogassák a magyar diákok román nyelvű érettségijének megszüntetését

2019. szeptember 26. 09:50, utolsó frissítés: 09:51

Az államelnökjelölteket arra kéri fel a Magyar Polgári Párt (MPP), hogy támogassák a szervezet által kezdeményezett tanügyi törvénymódosító tervezetet, amely értelmében a magyar diákoknak nem kellene román nyelv és irodalomból is érettségit tenniük. A pártelnök azt is kéri az államelnök-jelöltektől, hogy politikai tevékenységük keretében kezeljék prioritásként az oktatás reformját Romániában – mondta szerdán, Gyergyószentmiklóson tartott sajtótájékoztatóján Mezei János, MPP-elnök. Mezei szerint amíg nem változik az oktatási rendszer Romániában, addig egyre nagyobb lesz a kilátástalanság, elmarad az ország fejlődése, megállíthatatlan lesz a kivándorlás.


„Be kell látni, hogy az eltelt évtizedek alatt nem sok eredményt hozott ez az oktatási rendszer. Ha nem történik változás, inkább a butaság növekszik, mint az értelem. Tanügyi reformra van szükség. Kérni fogjuk az államelnökjelöltektől, hogy vállalják fel ezt az ügyet az MPP törvénymódosító javaslatával együtt” – mondta Mezei. Ismételten hangsúlyozta, a törvénymódosítással nem az a cél, hogy a magyar fiatalok ne tanulják meg az ország nyelvét, hanem azt kívánják elérni, hogy a tanügyi vizsgarendszerben megszűnjön a diszkrimináció – a magyar diákok ugyanannyi és ugyanolyan szintű vizsgát tegyenek a kötelező iskolai vizsgákon, mint román társaik.

A jogszabálymódosító-javaslatot egyébként a parlament hallgatólagosan elfogadta, döntő házként a szenátus kell tárgyalja – emlékeztetett az MPP-elnök. Hozzátette, azért, hogy a felső ház ne „altassa el” a kezdeményezést, Kelemen Hunor államelnökjelölthöz plusz kérésként juttatja el az MPP azt, hogy tegyen meg mindent azért, hogy a szenátus napirendre tűzze és elfogadja a javaslatot, „hisz másfél millió erdélyi magyart nem lehet a szőnyeg alá söpörni”.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a kisebbségi oktatást tekintve számos jól működő példa van Európában, a legjobb módszert Romániának csak át kellene vennie. Az MPP cselekvően segít ebben is: riportfilmet készíttetett a szerbiai Vajdaságban az ottani kisebbségi oktatás helyzetéről. A filmet hamarosan nyilvános fórumokon fogják közzé tenni és eljuttatják a jelentősebb televíziókhoz is.

A sajtótájékoztatón Mezei János bemutatta a párt új ügyvezető elnökét. Sorbán Attila Örs – aki az MPP elnökségének egyöntetű döntése értelmében Salamon Zoltánt váltotta az ügyvezetői tisztségben – az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) vezetőjeként ismert, és ezután sem mond le erről a tisztségéről. Az MPP-t elsősorban szervezési teendőkben, a napi operatív munkában erősíti. „Teljes lendülettel készülünk az előttünk álló választásokra. Ahhoz, hogy eredményeket tudjunk elérni, fontos, hogy felkészült, rátermett vezetői csapat dolgozzon szervezetünkben. Ebben a csapatban van helye és hangsúlyos szerepe az ügyvezető elnöknek is” – mondta Mezei.


Sorbán Attila Örs kifejtette, azért vállalja a munkát a Magyar Polgári Pártban, mivel meglátása szerint ez a szervezet tényleges munkát végez a magyarság érdekében. „Az MPP nem csak bársonyszékeken alkudozik vagy húsz emberes tüntetésecskéket szervez. Egyetlen parlamenti képviselője például elérte, hogy hosszú idő után végre egy valós magyar kérés kerüljön a bukaresti parlament asztalára. El lehet képzeleni, milyen lenne, ha több képviselője lenne a pártnak.” – fogalmazott Sorbán.


A kérdésre, hogy az EMI független szervezet marad-e a jövőben, Sorbán a következőket válaszolta: „Az EMI egy független szervezet volt és az is marad, amely mindig kiállt az olyan politikai pártok és megmozdulások mellett, melyek a nemzeti ügyet szolgálták. Hogy ez kívülről egyoldalúnak tűnhet, az azért van, mert vannak szervezetek, melyek tevékenysége egyáltalán nem a nemzet érdekében zajlik. Amíg az MPP az erdélyi magyarság érdekében cselekszik, addig együtt dolgozunk, ha véletlenül változnak a „prioritásai”, akkor elválnak útjaink.” (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS