2021. aug. 5. csütörtökKrisztina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Így áll most az elnökjelöltek népszerűsége

2019. szeptember 27. 14:17, utolsó frissítés: 14:17

A novemberi elnökválasztáson induló jelöltek népszerűségi rangsorának átrendeződését jelzi egy friss felmérés: a Socio Data közvélemény-kutató intézet szeptember közepén gyűjtött adatai szerint csökkent Klaus Johannis jobboldali államfő támogatottsága, a második fordulóban pedig Viorica Dăncilă szociáldemokrata miniszterelnök lehet az ellenfele.


Az Adevărul hírportál által pénteken ismertetett felmérés szerint a szeptember elején mért adatokhoz képest hat százalékponttal, 40 százalékra esett vissza azok aránya, akik a második mandátumra pályázó Johannisra voksolnának. Második helyen - a nyáron még egyszámjegyű bizalmi indexszel rendelkező - Dăncilă szerepel, akire a szeptember 16-20. között megkérdezett választók 19 százaléka adná szavazatát.

A harmadik helyre a kormánykoalícióból augusztusban kilépett Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a Victor Ponta volt miniszterelnök vezette baloldali Pro Romania párt által támogatott Mircea Diaconu színművész, volt EP-képviselő jött fel, akire a megkérdezettek 16 százaléka voksolna.

Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke - akit Johannis lehetséges második fordulós kihívójaként emlegetett a román média, főleg az USR-PLUS jobbközép pártszövetségnek az európai parlamenti választásokon elért meglepően jó, 22 százalék feletti eredménye miatt - a negyedik helyre szorult 15 százalékkal.

Theodor Paleologunak, a Traian Băsescu volt államfő által alapított Népi Mozgalom Pártja (PMP) jelöltjének 5, Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek pedig 3 százalékot jósol a felmérés.

A pártpreferenciákra vonatkozó adatok szerint is úgy tűnik, hogy a kormányon lévő Szociáldemokrata Pártnak (PSD) sikerült megfékeznie hanyatlását.

Továbbra is a Johannist támogató, európai néppárti tagsággal rendelkező, ellenzéki Nemzeti Liberális Pártra (PNL) voksolnának a legtöbben (28 százalék), de a PSD visszakapaszkodott a második helyre (25 százalék), az USR-PLUS választási szövetség pedig a harmadik legnagyobb frakciót alakíthatná meg (22 százalék), ha most rendeznének parlamenti választásokat Romániában.

A felmérés a Pro Romania pártnak (9 százalék), a PMP-nek (5 százalék) és az RMDSZ-nek (5 százalék) jósol még parlamenti képviseletet.

A közvélemény-kutatást telefonos módszerrel, több mint ezer választó bevonásával végezték, a hibahatár háromszázalékos. (mti)

Nyitókép: Adevărul

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS