2021. november 29. hétfőTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A MIÉRT Csomortányi lemondását kéri

2019. szeptember 30. 15:40, utolsó frissítés: 15:42

Csomortányi István EMNP-elnök lemondását kéri a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT), a pártelnöknek nemrégiben napvilágot látott náci karlendítős fényképe miatt. Kijelentik, hogy elítélnek minden olyan megnyilvánulást, amelynek célja egy bizonyos etnikai csoport megalázása és megfélemlítése, illetve a csoport tagjai elleni erőszak vagy előítéletes fellépés kiváltása - írja a Transindexhez eljuttatott sajtóközleményében a MIÉRT.


„Mélységesen felháborítónak és elítélendőnek tartjuk, hogy Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt ismét megválasztott elnöke 2003-ban négy társával együtt egy olyan karlendítéssel pózolt, amivel Európa legsötétebb korát felidézve gúnyt űzött a Holokauszt áldozataiból”- áll a sajtóközleményben.

A MIÉRT szerint az, hogy ez a fotó nyilvánossá vált, nem egy belső politikai játék eredménye, még csak nem is photoshop-manipuláció, hanem arról tesz tanúvallomást, hogy az EMNP vezetősége teljesen elfogadhatónak tartja ezt a fajta megnyilvánulást, sőt mi több, gúnyt űz az egész szituációból.

A közlemény szerint megalázó és elszomorító az a mód, ahogyan a párt vezéregyéniségei megpróbálják szőnyeg alá seperni az ügyet: egyszer ujjal mutogattak azokra, akik kiszivárogtatták a fényképet, személyes bosszút kiáltván, majd gúnyt űzve a helyzet súlyosságából, Bálint József, a Háromszéki EMNP elnöke a karlendítést a „fiúk, ki kér egy sört?” kérdésre való feleletnek tekinti.

„Elfogadhatatlan, hogy 2019-ben, amikor a többség-kisebbség viszonyának megoldása erdélyi magyarok számára létfontosságú, olyan politikai vezető jusson hatalomhoz, akinek a náci karlendítés nem elítélendő, hanem egy jó poén, akinek több millió ember halála kacagnivaló semmiség, aki egy kisebbségi jogokért harcoló katonának kiáltja ki magát, de előszeretettel él a más etnikai kisebbségeket támadó megnyilvánulásokkal. Ahelyett, hogy ezek a közéleti személyiségek jó példát mutatnának a soron következő generációknak, arról próbálnak minket meggyőzni, hogy az intolerancia elfogadható, az egymási iránti tisztelet vagány dolog és egy nemzet tragédiája vicces. Mi ezt nem tudjuk elfogadni!”- áll a sajtóközlény szövegében.

Ezek miatt a MIÉRT arra kéri „tisztelettel” Csomortányi Istvánt, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot mindenkitől, akit megnyilvánulásával megbántott és mondjon le az EMNP-ben betöltött minden tisztségéről. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS