2020. október 24. szombatSalamon
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Már biztos, hogy sem Trócsányi, sem Plumb nem lesz európai biztos

2019. szeptember 30. 16:06, utolsó frissítés: 16:07

Véglegesen elutasította az Európai Parlament (EP) Jogi Bizottsága (JURI) Rovana Plumb jelölését a közlekedési portfólióért felelős európai biztosi tisztségre.

A hétfői ülésen a testület 13 tagja a román jelölt ellen szavazott, heten támogatták.

Elutasította a JURI Bizottság Trócsányi László jelölését is, akinek a szomszédságpolitikai és bővítési biztosi tisztséget szánták. A magyar jelölt ellen 12 EP-képviselő szavazott, kilencen támogatták.

Az EP szabályzata értelmében a Jogi Bizottságnak jogában áll felfüggeszteni a jelöltek szakbizottságbeli meghallgatását, amennyiben vagyonnyilatkozatuk átvizsgálásakor érdekellentétet észlel. A testület csütörtökön indítványozta a román és magyar biztosjelölt kinevezési eljárásának felfüggesztését. Rovana Plumb esetében egy kölcsön miatt állapítottak meg összeférhetetlenséget. Plumb a JURI hétfői ülése előtt levelet küldött a testületnek, amelyben azt írta: összeférhetetlenségi gyanút ébresztő tartozását rendezte.

Rovana Plumbnak a közlekedési portfóliót szánta volna az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen, meghallgatására az eredeti tervek szerint október 2-án került volna sor az EP illetékes szakbizottságaiban.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) alkotta szövetség európai parlamenti (EP) frakciója azt kérte hétfőn Klaus Johannis államfőtől, hogy hívja konzultációra az EP-mandátummal rendelkező pártokat egy új biztos nevesítésének érdekében. (Politico/Agerpres/hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS