2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Benyújtotta az ellenzék a Dăncilă-kormány ellen szóló bizalmatlansági indítványt

2019. október 01. 19:33, utolsó frissítés: 20:25

Benyújtotta kedden az ellenzék a Dăncilă-kormány ellen szóló bizalmatlansági indítványt a parlamentnek.

Románia újjáépítéséhez sürgősen meneszteni kell a Dăncilă-kormányt! - ez a Viorica Dăncilă vezette kabinet megbuktatását célzó bizalmatlansági indítvány címe. A dokumentumot 237 törvényhozó írta alá a Nemzeti Liberális Párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség, a Népi Mozgalom Párt, a Pro Románia, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a nemzeti kisebbségek soraiból, de néhány kormánypárti (Szociáldemokrata Párt) parlamenti képviselő is, valamint egy független.

Raluca Turcan, a PNL első alelnöke azt írta ezzel kapcsolatban a Facebookra, hogy az indítvány megszavazása minden jóakaró törvényhozó kötelessége, a karakánság és az állampolgárok iránti lojalitás megmérettetése.

"A Dăncilă-kormány hatalmon maradása napról napra, óráról órára egyre több rosszat okoz Romániának. Kártékony inkompetenciával, káoszban, törvénytelen és erkölcstelen módon kormányoz. (...) Az első az ország érdeke. És az ország érdeke azt kívánja, hogy távozzon az ország történetének leggyengébb kormánya" - olvasható Turcan bejegyzésében.

Ahhoz, hogy a bizalmatlansági indítványt elfogadja a parlament, 233 szavazatra van szükség a szenátus és képviselőház együttes ülésén. A bizalmatlansági indítványt az iktatásától számított öt napon belül fel kell olvasni a kétkamarás román parlament együttes ülésén, majd három nappal később szintén az együttes ülésen rendeznek vitát és szavazást a kormány sorsáról.

"A kormányválságot meg kell oldani. Van elég szavazat ahhoz, hogy új többség alakuljon a parlamentben, ennek próbája a bizalmatlansági indítvány szavazása lesz" – nyilatkozta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője azt követően, hogy az ellenzék iktatta a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt. Az RMDSZ törvényhozói aláírták, és meg fogják szavazni az indítványt.(agerpres/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS