2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

FRISSÜLT: jövő csütörtökön lesz a bizalmatlansági indítvány vitája és a szavazás is

2019. október 02. 16:59, utolsó frissítés: 18:39

Jövő csütörtökön lesz a bizalmatlansági indítvány vitája és a szavazás is - írja politikai forrásokra hivatkozva a HotNews. Erről a házbizottságok együttes ülésén döntöttek szerda délután.

Politikai források szerint az indítvány szövegét október 3-án olvassák fel, a vitára és a szavazásra október 10-én kerül sor.

A parlament két házának házbizottságai szerda délután másodszorra üléseztek, hogy a bizalmatlansági indítvány menetrendjéről egyeztessenek. Erre azt követően került sor, hogy előzőleg felfüggesztették a plénum ülését, amelyen fel kellett volna olvasni a bizalmatlansági indítványt, mivel a törvényhozók nem fogadták el a munkaprogramot és a napirendet. A napirendi pontok és a szerdai program elfogadását 182 törvényhozó támogatta, 194 ellene szavazott.(Hotnews/hírszerk)

Fifor: A PSD nem veszítette el a parlamenti többséget

Mihai Fifor, a PSD főtitkára leszögezte, a PSD továbbra is többségben van a parlamentben, és a pártnak meggyőződése, hogy a bizalmatlansági indítvány nem fog átmenni. Az Agerpres értesülései szerint azt mondta, azért időzítették eredetileg szombatra az indítvány vitáját, hogy vessenek véget az ellenzék által folytatott "zsibvásárnak", az ellenzéki alakulatoknak azonban - tette hozzá - ez nem céljuk. "Mint kiderült, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szombaton nem dolgozik. Úgy látszik, a Pro Románia sem akar dolgozni szombaton. Mi döntésre akartuk vinni ezt a dolgot ezen a héten. (...) A PSD nem aggódik a bizalmatlansági indítvány miatt" - nyomatékosította.

Az újságírók felvetésére, miszerint a PSD szenátusi frakcióvezetője az ülésteremben volt, de nem voksolt, amikor szavazásra bocsátották a napirendet, és hasonlóan járt el több más párttársa is, Fifor azt mondta, "vélhetően nem volt náluk a szavazókártyájuk". Hozzátette, nem fogják megbüntetni azokat a törvényhozókat, akik nem voksoltak. "Nem, majd szavaznak, amikor kell" - mondta.

Victor Ponta is megerősítette a hírt, miszerint jövő csütörtökön lesz a vita és a szavazás

A pártelnök kifejtette: a szavazást mindenképp meg kell ejteni október 10-én, mert 11-étől Viorica Dăncilă kormánya ügyvivő kabinetté alakul, minekutána lejár a 45 nap attól számítva, hogy a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) kilépett a koalícióból.

Ponta, volt miniszterelnökként "érthetetlennek" nevezte, hogy az elmúlt másfél hónapban a kormányfő miért nem kért bizalmi szavazást kormánya számára a parlamentben.

A Pro Románia vezetője meggyőződését fejezte ki, hogy a bizalmatlansági indítványt aláíró 237 törvényhozó mellet mások is lesznek, akik megszavazzák a dokumentumot, így a maga részéről 'biztosra veszi', hogy megbukik a kormány. Ezt követően az államfő feladata, hogy konzultációra hívja a parlamenti pártokat, hogy egy olyan politikai többséget alakítsanak ki, amelyet elfogad a parlament - fejtegette Ponta.

Ludovic Orban: Ami ma történt, a PSD-féle közönséges szemétség

Az ellenzéki alakulatok előrelátásának, egységének és szolidaritásának tudható be a parlamentben szerdán elért siker - szögezte le a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.
"A plénum szuverén. Ismét bebizonyosodott, hogy Florin Iordache nem több, mint Liviu Dragnea felmosórongya, továbbra is Liviu Dragnea parancsára cselekszik. (...) Ami ma történt, a PSD-féle közönséges szemétség, amelyet azonban sikerült kijátszani a bizalmatlansági indítványt támogató alakulatok egységének és szolidaritásának köszönhetően. Most először bebizonyosodott, hogy az ellenzék többségben van, és hogy a bizalmatlansági indítvány át fog menni" - fogalmazott.

Orban hozzátette, 237 törvényhozó írta alá az indítványt, és ezenkívül "még legalább hét szavazatra" számítanak. "Meggyőződésem, hogy az aláírók közül mindenki ott lesz a jövő csütörtöki ülésen és megszavazzák a kormány megbuktatását" - nyomatékosította(agerpres)

Nyitókép: Cikkünket frissítjük!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS