2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tăriceanu szerint a PSD-nek nincs már annyi embere, hogy a kormány bukása után újra többség szerveződjön köré

2019. október 07. 19:07, utolsó frissítés: 19:07

Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke egy politikai kormányt szeretne, amennyiben a bizalmatlansági indítványt megszavazza a parlament, de szerinte a Szociáldemokrata Párt (PSD) körül jelenleg nem szerveződhet újabb kormány.

"Mindig a politikai kormányt fogom előnyben részesíteni egy technokrata kormánnyal szemben, mivel az utóbbi nem tudja garantálni azokat a reformokat, amelyeket az elkövetkező időszakban véghez kell vinni annak érdekében, hogy egy kiegyensúlyozott büdzsé jöjjön létre" - jelentette ki Tăriceanu a parlamentben.

Hangsúlyozta, az ALDE nem készül kormányra lépni abban az esetben, ha a Viorica Dăncilă vezette kormány megbukik a bizalmatlansági indítvány nyomán.

Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye a PSD-vel és és Pro Románia párttal való kormányalakításról, Tăriceanu azt válaszolta, hogy nem hiszi, hogy az államelnök negyedszerre is kinevezne egy kormányfőt a PSD részéről, így szerinte "ez a képlet nem tűnik megvalósíthatónak".

Rámutatott, az sem valószínű, hogy az államfő bármely, a PSD köré felépült többségen alapuló kormányt elfogad.

"A koalíció, amelynek én is része voltam, annyira megkopott, hogy már nincs megfelelő támogatása, és ez a felmérésekben is látszik. Amikor a felmérések szerint a lakosság több mint 70%-a úgy véli, hogy Románia rossz úton halad, világos, hogy egy ilyen kormányalakulatnak nincs már ereje, erőforrása ahhoz, hogy hitelesen kormányozzon, emiatt is nem szeretnék ebben részt venni" - fejtegette az ALDE elnöke.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS