2021. aug. 5. csütörtökKrisztina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kelemen Hunor: az itthon maradt magyarok folyamatosan azt érzik, hogy a többség asszimilálni próbálja őket

2019. október 09. 09:52, utolsó frissítés: 2019. október 15. 11:12

A román többség és a magyar kisebbség közötti viszonyból kiérződik a bizalom és a tisztelet hiánya, és ez a probléma a hétköznapokban is tetten érhető - véli Kelemen Hunor.


Az RMDSZ elnöke részt vett kedd este a 100 év - száz kiemelkedő romániai magyar személyiség című kötet román fordításának bemutatóján, amelynek a Román Kulturális Intézet (ICR) bukaresti székhelye adott helyet.

A román-magyar viszonyról beszélve Kelemen Hunor rámutatott, az 1989 óta eltelt időszak a vártnál kevesebb eredményt hozott ezen a téren. Hozzátette, 1,3 millió magyar itt maradt az országban, jobbá akarja tenni azt, ugyanakkor azonban meg szeretné őrizni nyelvi és kulturális identitását, de folyamatosan azt érzi, hogy a román többség asszimilálni próbálja, "többé-kevésbé törvényes ürügyeket próbál keresni arra, hogy visszavegyen szerzett jogaiból".

Kelemen kiemelte, az egymással szembeni előítéletek ahelyett, hogy felszámolódtak volna, 2012-2013 után nőttek mindkét oldalon. "Kiérződik a bizalom és a tisztelet hiánya, és ez a probléma a hétköznapokban is tetten érhető" - fogalmazott.

A szövetségi elnök szerint a romániai magyar közösség nem vár mást a többségtől, mint intézményes garanciát nemzetiségi, kulturális és nyelvi önazonosságának szavatolására.

A kedd esti könyvbemutatón részt vett még Markó Béla író, az RMDSZ volt elnöke, Cosmin Popa, a Román Akadémia kutatója, valamint a kötet szerkesztője, Novák Csaba Zoltán szenátor. Az esemény házigazdája az ICR alenöke, Krizbai Béla Dan volt.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS