2021. július 30. péntekJudit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Dăncilă szerint a PSD-ben senki sem aggódik a bizalmatlansági indítvány miatt

2019. október 10. 09:41, utolsó frissítés: 09:41

A szociáldemokrata törvényhozók jelen lesznek a bizalmatlansági indítvány szavazásán, de nem fognak voksolni, jelentette be Viorica Dăncilă kormányfő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerda este.


„A PSD jelen lesz a teremben, nem fog szavazni. Nekik (az ellenzéknek - szerk. megj.) biztosítaniuk kell a 233 igen szavazatot. Mi biztosítjuk a kvórumot, mivel mi azt akartuk, hogy ezt az indítványt sokkal korábban bocsássuk már voks alá. Láttuk, hogy az ellenzék meg szeretné buktatni a kormányt, de amikor azt mondtuk, legyen szombaton a voks, láttuk, hogy ugyanaz az ellenzék, amely azelőtt azt hangoztatta, hogy ezzel a kormánnyal minden egyes nap csak veszteség, nem akarta. Én ezt megértem, szombaton és vasárnap nem szokás dolgozni. De akkor hogyan akarnak kormányozni, ha szombaton és vasárnap nem hajlandók dolgozni? (...) Azt is láttam, hogy örültek, hogy közel egy héttel elhalasztódott az indítvány vitája. Mi akkor a célja ennek és mit akarnak valójában?” - fejtegette Viorica Dăncilă az Antena 3 műsorában.

Arra a kérdésre, hogy jelenleg milyen a hangulat a PSD-ben, a kormányfő így válaszolt: „Nem feszült. Egy órával ezelőtt (az Antena 3 műsora előtt - szerk. megj.) találkoztam a szenátorokkal és képviselőkkel, mindannyian nyugodtak vagyunk, minden lehetséges forgatókönyvet számba vettünk, bár mind úgy gondolják, hogy az indítvány nem fog átmenni a parlamenten”.

A parlament plénuma csütörtökön vitatja meg és bocsátja szavazás alá a Románia újjáépítéséhez sürgősen meneszteni kell a Dăncilă-kormányt! címet viselő bizalmatlansági indítványt, amelyet 237 törvényhozó írt alá a Nemzeti Liberális Párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség, a Népi Mozgalom Párt, a Pro Románia, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a nemzeti kisebbségek soraiból, illetve Ludovic Orban liberális elnök szerint két szociáldemokrata is.

Ahhoz, hogy a bizalmatlansági indítványt elfogadja a parlament, 233 szavazatra van szükség a szenátus és képviselőház együttes ülésén. A szavazás titkos, golyókkal zajlik. (agerpres)

Nyitókép: deBanat.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS