2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis PNL-kormányt szeretne, és legkésőbb kedden megbíz valakit a kormányalakítással

2019. október 11. 18:12, utolsó frissítés: 20:11

Egy átmeneti, de politikai kormányra van szükség, amelyet a Nemzeti Liberális Párt (PNL) ad, vagy a PNL köré épül - nyilatkozta pénteken Klaus Johannis államfő, a parlamenti pártok képviselőivel folytatott tárgyalásokat követően. Bejelentette: legkésőbb kedden kinevez egy miniszterelnököt.

"A Szociáldemokrata Párt (PSD), amely nem jött el a megbeszélésre, bebizonyította, hogy semmit sem értett meg a politikai fejlődésről és a románok vágyáról. Igazolatlanul hiányoztak, azaz lógtak. Most egy új kormányra van szükség, amelyet átmeneti kormánynak nevezhetünk, mert függetlenül attól, hogy tartunk-e előre hozott választásokat vagy sem, viszonylag rövid ideig lesz hivatalban. Minden nap, amíg még hivatalban van ez az ügyvivő PSD-kabinet, egy elveszett nap Románia és a románok számára. Én jobbnak tartok egy politikai kormányt, és nem fogok ettől eltérő megoldást keresni. (...) A PNL világossá tette, hogy hajlandó átvenni a kormányzás felelősségét. Az összes többi formáció kijelentette, hogy valamilyen módon támogatni fogja ezt a felállást, így aztán egyértelmű, hogy ezt a kabinetet a PNL adja, vagy a PNL köré épül" - fejtette ki Johannis.

Azt mondta: sürgősen szükség van egy olyan kormányra, amely "tisztességesen megszervezi az államelnök-választásokat", lezárja az idei, és kidolgozza a jövő évi költségvetést.

Hozzátette, hogy sürgősen megbíz valakit kormányalakítással, aki javaslatot tesz majd a kormány összetételére, és azt a parlament elé terjeszti. Leszögezte: ez biztosan nem egy "PSD-s illető" lesz. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS