2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Források: ők lehetnek az Orban-kormány miniszterei

2019. október 14. 11:37, utolsó frissítés: 11:47

Az Adevărul lap párton belüli forrásokra hivatkozva hozta nyilvánosságra azoknak a névsorát, akik miniszteri tisztségeket tölthetnek majd be abban a kormányban, amelyet várhatóan Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke fog vezetni, amennyiben a parlament bizalmat szavaz neki és programjának, és amennyiben az államfő jóváhagyja a kinevezéseket. Az utóbbi miatt talán fölösleges aggódni.

A lap úgy tudja, hogy a PNL színeiben EP-mandátumot nyert Rareş Bogdan, aki jelenleg a párt egyik legnépszerűbb politikusa és Raluca Turcan, a PNL alelnöke sem kap majd miniszteri tisztséget az Orban-kabinetben. A lap úgy tudja, hogy Turcan a legesélyesebb arra, hogy a PNL őt jelölje a parlament alsó házának házelnöki tisztségére. Erre korábban is volt már példa. Bogdanról meg azt rebesgették, hogy ő lehet a belügyminiszter.

Az Adevărul szerint ezzel szemben Marcel Vela vezetné a belügyi-, míg Bogdan Aurescu a külügyi tárcát. Aurescu egyébként 2014 novembere és 2015 novembere között is volt már külügyminiszter. Robert Ionatan Sighiartău, a PNL főtitkára kerülne várhatóan a fejlesztési minisztérium élére, de sajtóértesülések szerint lehet, hogy a munkaügyi minisztériumot fogja megkapni, amelynek vezetésére egyébként Dan Vîlceanu képviselő is esélyes.

Nem meglepő, hogy Florin Cîţu, a párt szenátusi frakciójának vezetője kapja majd várhatóan a pénzügyminisztériumot. Cîţunak a korábbiakban rendszeresen voltak csúnya összetűzései Eugen Teodorovici PSD-s pénzügyminiszterrel. A lap úgy tudja, hogy Cristian Păun, a Bukaresti Gazdaságtudományi Egyetem (ASE) professzora is esélyes a pénzügyminiszteri tisztségre.

Sajtóinformációk szerint a Honvédelmi Minisztériumot Ovidiu Raeţchi vezetheti majd, aki jelenleg a képviselőház honvédelmi bizottságában tölti be az alelnöki tisztséget, de a honvédelmi miniszter tisztségre esélyes Nicolae Ciucă tábornok is. Az Európai Alapokért felelős Minisztériumot információk szerint Bogdan Glăvan egyetemi tanár vezetné, míg a Mezőgazdasági Minisztérium élére Virgil Popescu kerülne majd, de esélyes a tisztségre Emil Dumitru, a Pro Agro Szövetség vezetője is. A Mezőgazdasági Minisztériumot feltehetőleg összevonjak majd az Energiaügyi Minisztériummal.

Monica Anisie vezetné majd az oktatásügyi tárcát, ő egyébként államtitkári tisztséget töltött be korábban a Cioloş-kormány idején. Lucian Dode, aki az Ungureanu-kormány alatt gazdasági miniszter volt, most a Közlekedési Minisztériumot kaphatja meg. Úgy tudni, hogy Ionel Dancă, a PNL szóvivője lenne az Orban-kormány szóvivője is, amennyiben kineveznék a Ludovic Orban vezette kormányt. (adevărul/hírszerk)

Nyitókép: G4media.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS