2021. március 8. hétfőZoltán
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Csaknem 40 mangalicát kellett elpusztítani egy székelyföldi gazdaságban a sertéspestis miatt

2019. október 14. 12:00, utolsó frissítés: 12:00

Csaknem negyven mangalica sertést pusztítottak el egy Kovászna megyei gazdaságnál, miután több elhullott állatnál is kimutatták az afrikai sertéspestis vírusával való fertőzést.


A Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője (DSVSA), Sikó Barabási Sándor szerint a Barót környéki gazdaságnál hét sertés pusztult el, és miután a Prahova megyében elvégzett laborvizsgálatok igazolták az afrikai sertéspestis jelenlétét, elrendelték további 37 mangalica sertés kényszerlevágását, hogy megakadályozzák a vírus terjedését.

A DSVSA vezetője azt mondta, az előzetes vizsgálatok szerint a megfertőződött állatokat több mint egy éve nevelték ennél a gazdaságnál, és saját termelésű takarmányt kaptak. A járványügyi vizsgálat még folyamatban van, de azt gyanítják, hogy emberi közvetítéssel vagy élelmiszeripari termékek révén fertőződtek meg az állatok a vírussal.

Az igazgatóság vezetője felhívja a sertéstartó gazdák figyelmét, hogy minden megbetegedést vagy sertéspusztulást jelentsenek az illetékes hatóságoknak.

Idén februárban két sertéspestisgócot azonosítottak Kovászna megyében, egyet Sepsiszentgyörgyön, egy másikat Kőröspatakon. Ezeket hivatalosan áprilisban számolták fel. Akkor összesen mintegy 140 sertést pusztítottak el megelőzésképpen. (agerpres)

A nyitókép csak illusztráció. Forrás: Agrárszektor

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS