2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csak feltételekkel támogatna egy PNL-kormányt az RMDSZ

2019. október 14. 15:20, utolsó frissítés: 19:16

Sajtóinformációk szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) csak abban az esetben támogatna egy Ludovic Orban által vezetett kormányt, amennyiben az ellenzi, hogy ismételten törvénybe iktassák a kétfordulós polgármester-választásokat, valamint, ha sem Florin Roman képviselő, sem Rareș Bogdan EP-képviselő nem jutnak miniszteri tisztségekhez. Romant és Bogdant korábbi magyarellenes megnyilvánulásaik miatt nem szeretnék egyetlen tárca élén sem látni a szövetség politikusai.

A kétfordulós polgármesteri választásokra vonatkozó törvényjavaslatot két héttel ezelőtt már elutasították a szenátus közigazgatási bizottságában. A bizottság 9 tagja közül 7-en a törvényjavaslat ellen szavaztak, köztük Cseke Attila RMDSZ-es szenátor is.

Politikai források már közölték a sajtóval az Orban-kormány minisztereinek névsorát és abból úgy tűnik, hogy sem Florin Roman, sem Rareș Bogdan nem jut majd miniszteri tisztséghez az esetleges Orban-kormányon belül.

Az új kormányfő kinevezéséről Klaus Johannis államfő a héten is folytatja a tárgyalásokat a parlamenti pártokkal. Johannis hétfőn a Pro Románia elnökével, Victor Pontával, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnökével, Călin Popescu-Tăriceanuval, a Népi Mozgalom Pártot (PMP) vezető Eugen Tomackal, a nemzeti kisebbségek parlamenti csoportjának képviselőivel, valamint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökével, Ludovic Orbannal találkozik, kedden pedig a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökét, Dan Barnát, valamint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökét, Kelemen Hunort fogadja majd.

Dan Barna, az USR elnöke hétfőn azt nyilatkozta, hogy a pártja csak választások után hajlandó belépni a kormányba.

Barna szerint a jelenlegi politikai körülmények között minden kormányformula bizonytalan lenne, ezért minél előbb előrehozott választásokat kell tartani, és ragaszkodnak hozzá, hogy az államfő dolgozza ki az ehhez vezető konkrét menetrendet.

Barna elmondta, az USR-ben konszenzus van arról, hogy négy feltételt állítsanak az új kormány támogatásáért cserében: módosítsák a helyhatósági választási törvényt úgy, hogy a polgármestereket két fordulóban válasszák meg, iktassák törvénybe a Büntetőügyesek nélküli közéletet kezdeményezést, töröljék el a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényét, és konzultáljanak a parlamenttel a Romániát képviselő európai biztos kinevezésével kapcsolatban. Véleménye szerint mindez „a parlament egyetlen munkanapja alatt megoldható”.

A jelenlegi helyzet függvényében nem lesz egyszerű dolga a PNL-nek, amennyiben az RMDSZ és az USR támogatását is meg szeretné kapni a kormányalakításhoz, ugyanis a két politikai alakultatnak ellentétesek az elképzelései a kormány támogatásának feltételeiről.

Kelemen Hunor az államfővel folytatott pénteki konzultációt követően nyilatkozta azt, hogy az RMDSZ egy jobb-közép kormányt tudna támogatni. Az RMDSZ elnöke akkor azt is leszögezte, hogy az USR-vel ellentétben ők semmiképpen sem támogatják az előrehozott választásokat, és úgy gondolják, hogy egy USR-kormány is hiba lenne.

Arra is van esély, hogy Ludovic Orban az RMDSZ, vagy az USR támogatása nélkül is kormányt alakítson, ugyanis a PSD jelezte korábban, hogy támogatni fogják a PNL kormányalakítását, amennyiben ígéretet kapnak arra vonatkozóan, hogy nem lesznek nyugdíj- és bércsökkentések. (hírszerk.)

--------------------------------------------------------------


Frissítés: Hegedűs Csilla azt nyilatkozta a Maszol.ro portálnak, hogy pénteken a Cotroceni-palotában szó sem volt a miniszternevekről, így arról sem, hogy a szövetség ellenezné Florin Roman vagy Rareș Bogdan esetleges miniszteri kinevezését. Az RMDSZ szóvivője elmondta a portálnak, hogy az RMDSZ küldöttsége az államfővel közölte pénteken: a szövetség olyan politikai kormányt akar, amelyik nem sürgősségi rendeletekkel irányítja az országot, és amelynek feladata az idei költségvetés-kiigazítás végrehajtása és a jövő évi költségvetés kidolgozása.

Nyitókép: presidency.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS