2021. június 24. csütörtökIván
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Dan Barna, a korrupcióellenesség bajnoka, a haverok zsebét tömte EU-s pénzekkel a Rise Project cikke szerint

2019. október 15. 13:48, utolsó frissítés: 14:46

Az önmagát sikeres vállalkozóként beállító Dan Barnának vállalkozói kudarcok hosszú sorozata jutott osztályrészül, amelyek közel hatmillió euró veszteséget okoztak - írta a Rise Project oknyomozó cikkében, amelyben arra is rámutatnak, hogy "az USR elnöke, a #FaraPenali kampányt indító párt vezetője felügyelete alatt csalások és összeférhetetlenségek sorozata történt uniós alapok felhasználásánál".


A Dan Barnáról szóló cikket azon a napon tette közzé az oknyomozó portál, amikor az USR vezetője Cotrocenibe megy, hogy Klaus Johannis elnökkel konzultáljon az új miniszterelnök jelölésééről.

A cikkben azt írják le, hogyan kapott Dan Barna cége, a Grupul de Consultanță și Dezvoltare (GCD) támogatást szociális felzárkóztatásra az Európai Bizottság kohéziós alapjából, majd hogyan osztotta azokat el úgy, hogy a rászorulókhoz nem, hanem csak Barna barátainak zsebébe jusson belőle.

"Az elnökjelölt azzal kampányol, hogy vissza akarja hozni a románokat az országba, de azoknak a hátán épített karriert, akik távozni kényszerültek az országból. A sokszor általuk ostorozott Dragnea módszerével dolgozott: közpénzt juttatott az iskolai barátok számára" - írják, utalva arra, hogy volt olyan cég, ahová ugyan alkalmaztak fogyatékkal élőket, de a projekt futamideje után külföldi munkára kényszerültek.

A cikk szerint Barna olyan fogyatékkal élő vagy hátrányos helyzetű embereket használt ki, akiknek nehéz integrálódni a munkaerőpiacon, és Romániában rendkívül elhanyagolt a helyzetük. A nevükben a fejlesztési tanácsadó csoport, a Dan Barna által alapított cég milliókat tett zsebre jó cselekedet ürügyén, viszont a pénzből a hátrányos helyzetű emberek már nem részesülhettek.

A RISE dokumentumokkal alátámasztva mutatja be, hogy azoknak a projekteknek az esetében, amelyeknek lebonyolítója a Fehér Megyei Tanács volt, hogyan osztotta le ezeket a Barna által vezetett cégnek, mint partnerintézménynek, amelynek aztán meg kellett volna valósítania a projekteket. A cikkekből az derül ki, hogy papíron hogyan hoztak létre hátrányos helyzetű emberek számára elvileg önfenntartó vállalkozásokat, amiket aztán nem finanszíroztak, magára hagytak, és Barnáék cége ennek köszönhetően sokszor nagyon leárazva vásárolta meg szükséges felszereléseket.

Az egyik konkrét eset, amit a Rise újságírói feltártak, egy szabóműhely elindítása volt, amelyet Dan Barna nővére vezetett. A Hermmanstadt Design nevű vállalatban nemcsak Gabriela Popa, a politikus nővére, hanem Sorin Pădurariu, gyerekkori jó barát is helyet kapott. 192 000 eurós támogatást szereztek Barna cégétől, amellyel olyan szerződést kötöttek, hogy ha a vállalkozás bebukik, akkor minden vagyona átszáll a finanszírozóhoz. Márpedig a vállalkozás bebukott, az összes szükséges és megvásárolt felszerelés Barnáék tulajdonába jutott, de a bukás előtt még sok pénz ment el marketing és más tevékenységekre, amelyet szintén a politikus barátainak cégei kaptak meg.

2007 óta Barna és üzleti partnere, Dragoș Jaliu 20 EU-s projektet bonyolítottak le, összesen 166 millió lej értékben.

2008 és 2015 között továbbá több konzultációs és reklámtevékenységet szolgáltattak állami intézményeknek, így a még Klaus Johannis által vezetett nagyszebenei polgármesteri hivatalnak, a Dan Nica által vezetett belügyminisztériumnak, de Elena Udreának is, míg az a vidékfejlesztési minisztérium élén állt, illetve számos megyei tanáccsal is. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS