2021. szeptember 23. csütörtökTekla
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

FRISSÍTVE: Johannis Ludovic Orbant kérte fel kormányalakításra

2019. október 15. 17:04, utolsó frissítés: 19:27

A várakozásoknak megfelelően Ludovic Orbant, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökét kérte fel Klaus Johannis államfő, hogy alakítson kormányt.


Az államfő a Cotroceni-palotában jelentette be, hogy a PNL elnökét bízná meg a kormányalakítással. Az elmúlt napokban számos olyan híresztelés látott napvilágot, amely azt valószínűsítette, hogy a PNL elnöke alakíthat majd kormányt, amennyiben megbízza ezzel az államfő és a parlament is bizalmat szavaz neki. Az utóbbi jelenleg eléggé kérdéses, mivel a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelezte, hogy nem kívánják támogatni az új kormány beiktatását, de az USR-nek, az RMDSZ-nek és a Pro Romániának is más-más feltételei vannak egy PNL-kormány támogatását illetően.

Victor Ponta kedden azt nyilatkozta, hogy a PNL szerinte nem számít a Pro Románia törvényhozóinak szavazataira az új kormány beiktatása tekintetében, ez idáig ugyanis nem keresték meg őket a téma kapcsán.

„Még mindig érvényes, amit korábban mondtam: jót tettünk azzal, hogy véget vetettünk a Dăncilă-kormány szenvedésének, amely egyébként is egy halott kabinet volt. Úgy látom, a liberálisok akarnak kormányt alakítani. Baloldali pártként mi sikert kívánunk nekik, de nem hinném, hogy ránk alapoznának”- nyilatkozta a Pro Románia elnöke.

Johannis reményét fejezte ki, hogy "valamennyi politikai szereplő" megérti, politikai válságban van az ország, amelyből mielőbb ki kell lábalnia, ezért haladéktalanul be kell iktatni az új kormányt, amelynek - többek között - meg kell szerveznie az államfőválasztást, ki kell dolgoznia a jövő évi költségvetést és le kell zárnia az idei büdzsét.

"Egyáltalán nem lesz egyszerű a helyzet, mert a parlamentben az a felállás, amelyet a bizalmatlansági indítványról való szavazáskor is láthattunk, ezért nehéz lesz kiegyezni az összetettebb törvénytervezeteken (mint amilyen például a 2020-as költségvetési törvény), de nem lehetetlen. Bízom benne, hogy az Orban-kormány a lehető legkomolyabban foglalkozik majd mindezekkel - mondta még az elnök.

Ludovic Orban azt mondta, az országnak stabil és kompetens kormányra van szüksége, a román állampolgárok pedig reménnyel és nagy elvárásokkal tekintenek a kialakítandó kabinetre. "Azt fogjuk megadni a románoknak, amit várnak tőlünk, amit egy normális kormánytól várnak: becsületet, hozzáértést, feddhetetlenséget, a közszolgálatiság iránti elkötelezettséget, és az ország nagy problémáinak megoldását" - mondta a kijelölt miniszterelnök, megköszönve az elnök bizalmát.

Az alkotmány vonatkozó előírása értelmében a kijelölt miniszterelnöknek tíz napon belül össze kell állítania a kabinetjét alkotó miniszterek listáját, valamint a kormányprogramot, és a parlament elé kell terjesztenie jóváhagyásra.

Az Adevărul napilap korábban párton belüli forrásokra hivatkozva közölte azok névsorát, akik miniszteri tárcákat kaphatnak majd az Orban-kormányban. (hírszerk.)

Cikkünket frissítjük!Nyitókép: Playtech.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS