2020. aug. 3. hétfőHermina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A PSD és az RMDSZ szenátorai leszavazták a kétfordulós polgármesterválasztást

2019. október 16. 13:17, utolsó frissítés: 13:27

Elutasította szerdai ülésén a szenátus azt a törvénytervezetet, amely visszavezette volna a kétfordulós polgármesterválasztást az önkormányzati választásokon. A tervezetet májusban nyújtotta be a Mentsétek Meg Romániát (USR) párt.

Forrás: senat.roForrás: senat.ro


A tervezetet a szenátus 44 tagja utasított el, míg 31-en támogatták. A szenátus első házként szavazott, a végső döntés majd a képviselők kezében lesz. Korábban a szenátus közigazgatási bizottságában is nagy többséggel leszavazták. Az USR elnöke, Dan Barna jelezte, hogy pártja vissza szeretné vezetni a kétfordulós polgármesterválasztást, ebben a kérdésben a Népi Mozgalom Pártja (PMP), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) is egyetértett az USR-vel, míg a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) határozottan ellenezte.

Kelemen Hunor RMDSZ elnök korábban elmondta, hogy a szövetség abban az esetben tudja csak támogatni a Ludovic Orban vezette kormány megalakulását, ha az többek között garantálni tudja, hogy nem vezetik vissza a kétfordulós polgármester-választásokat.

Az RMDSZ attól tart, hogy amennyiben az megtörténne, úgy számos polgármestert veszítenének a jövőben esedékes önkormányzati választásokon. A tervezetet szerdán az RMDSZ négy jelenlévő szenátora Cseke Attila, László Attila, Novák Csaba Zoltán, Turos Lóránd is elutasította.
Forrás: senat.roForrás: senat.ro

(hírszerk/digi24.ro)

Nyitókép: cugetliber.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS