2020. november 25. szerdaKatalin, Katinka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az ALDE támogatja az Orban-kormány beiktatását, de...

2019. október 16. 16:10, utolsó frissítés: 16:10

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) támogathatja a parlamentben az Orban-kormány beiktatását, de nem feltételek nélkül. Az egyik kitételük például arra irányul, hogy a Népi Mozgalom Pártja ne vegyen részt a kabinetben - jelentette ki szerdán a párt elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu.


Az ALDE vezetője arról számolt be, hogy kedd este tanácskozásra ültek össze a politikai alakulat parlamenti képviselői, hogy egységes álláspontot dolgozzanak ki a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) való tárgyalásokra, ugyanis várható, hogy a napokban alkudozás kezdődik Ludovic Orban kinevezett kormányfővel és a liberálisok vezetőivel a leendő kormány támogatásáról.

„Elvileg támogathatjuk a kormányt, de nem feltételek nélkül” - fogalmazott Tăriceanu, aki többek közt azt is szeretné kieszközölni, hogy a kabinet ne hozhasson az igazságszolgáltatással kapcsolatos sürgősségi rendeleteket, maradjon érvényben az egységes adókulcs, és a kormány pontosan jelölje ki az infrastrukturális fejlesztésekkel kapcsolatos politikáját, amely költségvetését és szervezési irányelveit is megszabja.

Az ALDE elnöke azt is kifejtette: amennyiben sikerül létrehozni a parlamenti többséget, nem látja értelmét az előrehozott választásoknak, mert az csak a jelenlegi PSD-kormány 'haláltusájának' meghosszabbítása lenne.

Tăriceanu ugyanakkor megerősítette: az ALDE nem óhajt részt venni a következő kormányban.(agerpres)

Nyitókép: HotNews

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS