2021. június 13. vasárnapAntal, Anett
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kelemen Hunor: olyan csak ne nácizza le Wass Albertet, aki most a szélsőjobbal masírozik

2019. október 19. 22:07, utolsó frissítés: 2019. október 20. 09:35

Kelemen Hunor szerint nem a politikum feladata, hogy a melegek életébe beavatkozzon, de meg kell teremteni a homoszexuális párok számára a civil partnerségi kapcsolatot Romániában. Mindezt az RMDSZ elnöke azon a szombat esti Szájkaratén mondta el, amiben Mostis Gergővel, a helyszínként szolgáló Planetárium kávézóban beszélgetett, de meglehetősen széles teret hagytak a közönségnek is kérdéseket feltenni mind anonim, mind személyes formában.


“Az én véleményem erről mindig az volt, hogy ez egy személyes opció, amelyben a politikának nincs keresnivalója. Meg kell teremteni annak a feltételeit, hogy mindenki a saját értékrendje szerint élhessen. Persze konzervatívabb vagyok másoknál, szerintem a házasságot meg kell tartani a férfinak és nőnek, a homoszexuálisoknak pedig meg kell teremteni a civil partnerséget.” - mondta Kelemen.

A beszélgetésen felmerült az is, ami nemrégiben nagyon felbolygatta mind a hazai, mind a magyarországi közvélemény egy jelentős részét, ugyanis Budapest frissen megválasztott polgármestere, Karácsony Gergely egy újságírói kérdésre “nácinak vagy nácikollaboránsnak” nevezte Wass Albertet.

“Azért mert a román népbíróság háborús bűnösnek nyilvánította, nem lehet messzemenő következtetéseket levonni; az, hogy a Patkányok honfoglalásában zsidóellenes volt, az igaz. Az, hogy Egyesült Államokban élt, és oda nem fogadtak be háborús bűnösöket, azon érdemes elgondolkodni, minthogy azon is, hogy az ország nem adta ki soha Románia kérésére, és azt sem fogadta el, hogy Románia háborús bőnösnek nyilvánította: ez is igaz. Göncz Árpád 1993-ban kitüntette Wass Albertet, márpedig Göncz Árpádot nem úgy ismerjük, mint aki nácikat kitüntet. Voltak olyan nézetei, amelyekkel én messzemenően nem értek egyet, de ha Sztálin mellett állt volna ki, akkor sem értettem volna egyet vele. De innentől odáig, hogy egy csuklómozdulattal lenácizzuk, hosszú út van. Főleg olyan ember ne tegye, aki ma éppen a szélsőjobbal masírozik, hogy hatalmat szerezzen” - mondta Kelemen Hunor. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS