2020. október 20. keddVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szolgálati fegyverrel szerelnék fel az erdők őrzését ellátó erdészeket

2019. október 22. 17:00, utolsó frissítés: 17:00

Az erdők őrzésével megbízott erdészeti alkalmazottakat fel fogják fegyverezni a képviselőház mezőgazdasági bizottsága által pozitívan véleményezett törvénytervezet értelmében.

A szakbizottság kedden egyhangúlag megszavazta az erdészeti alkalmazottak jogállását módosító jogszabályjavaslatot és pozitív véleményezést fogalmazott meg.

Az egyik módosítás szerint az erdők és védett természeti területek őrzésével megbízott erdészeti alkalmazottak szolgálati, letális, avagy nem letális, fegyvert kapnak, és azt használhatják is a fegyverhasználatra vonatkozó törvény előírásai szerint'.

A bizottság által elfogadott másik módosító javaslat értelmében a nyugdíjkorhatárkor nyugalomba vonuló erdészeti alkalmazottak minimum 5 havi bruttó fizetésnek megfelelő pótlékot kapnak utolsó ledolgozott hónapukban, és ennek kifizetését a munkáltató állja.

A szenátus már elfogadta a törvénytervezetet, amely most a döntő szerv, a képviselőház asztalára kerül.

A Máramaros megyei erdészeti hivatal egyik erdészét megölték október 16-án este Kohóvölgy (Strâmbu Băiuţ) erdészeti kerület területén, miközben megpróbált megakadályozni egy törvénytelen fakivágást, tájékoztatott október 17-ei közleményében a Romsilva Országos Erdészeti Igazgatóság.

Ez már a második eset, hogy a Romsilva egyik alkalmazottját meggyilkolják szolgálata gyakorlása közben: egy hónnapal ezelőtt a Iaşi megyei erdészeti hivatal Paşcani erdészeti körzetének alkalmazottját, Răducu Gorcioaiát ölte meg három, illegális fakivágás közben meglepett személy.

Az elmúlt öt évben sok támadás érte az illegális fakivágások megelőzésén munkálkodó erdészeket. 2014 és 2018 között 168 esetet regisztráltak, az év eleje óta pedig 16 ilyen eset történt, mutat még rá a Romsilva múlt heti közleménye.(agerpres)

Nyitókép: catavencii.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS