2021. június 21. hétfőAlajos
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Dăncilă: az MCV-jelentés diszkriminálja Romániát

2019. október 22. 18:35, utolsó frissítés: 18:35

Az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanimus (MCV) keretében készített legfrissebb jelentés diszkriminálja Romániát és Bulgáriát az Európai Unió többi államához képest - jelentette ki kedden Viorica Dăncilă távozó kormányfő.


Dăncilă kifejtette: a Romániát és Bulgáriát monitorizáló rendszert vagy meg kell szüntetni, vagy ki kell terjeszteni az Európai Unió (EU) valamennyi tagállamára.

"Az MCV csak Romániára és Bulgáriára vonatkozik, a többi tagállamot nem vetik alá ennek a mechanizmusnak. Vagy döntés születik e mechanizmus kiterjesztésére az összes tagállam szintjére, és reméljük, hogy Románia elnöke valamennyi tagállam számára egyenlő bánásmódot kér, vagy ha nem, akkor Bulgária és Románia tekintetében is el kell ezt törölni"- mondta Dăncilă.

A távozó kormányfő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az általa vezetett kormány nem avatkozott be az igazságszolgáltatás munkájába, és kifejezte azon meggyőződését, hogy a következő MCV-jelentésben Klaus Johannis elnököt szankcionálják.

"Azt gondolom, hogy a következő MCV-jelentésben Johannis elnököt szankcionálják, tekintettel arra, hogy kérte a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) főügyészének lemondását, illetve az igazságszolgáltatásban történő visszaéléseket kivizsgáló különleges ügyosztály felszámolását. Én nem minősítem, hogy ezek a dolgok jók-e vagy sem, de úgy gondolom, hogy ezeket az igazságszolgáltatásban részt vevőknek, a bíráknak és ügyészeknek kell megoldaniuk, és sem a román államfőnek, sem a miniszterelnöknek, sem senki másnak sem szabadna beavatkoznia az igazságszolgáltatásba" - mondta Dăncilă. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS