2021. május 12. szerdaPongrác
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Diaconu szerint a Cotroceni-palota nem való Románia elnökének

2019. október 23. 09:54, utolsó frissítés: 09:54

Amennyiben államelnöknek választják egy percet sem fog a Cotroceni-palotában tölteni - jelentette ki kedd este Temesváron Mircea Diaconu, a Pro Románia és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) által támogatott független államelnökjelölt.


Meglátása szerint Cotroceni egy királyi palota, amelynek rendeltetését pontosan meghatározza a királyi testamentum, nem való Románia elnökének.

Azt mondja: kérni fogja a hivatalban lévő kormányt, hogy találjanak más székhelyet az elnöknek.

Prioritásai közé tartozik, hogy „kezében a törvénnyel” elmagyarázza az állami intézményeknek, hogy mettől meddig terjed a hatáskörük, mert most „összekeveredtek a dolgok”.

Kifejtette: az államfőnek pártatlannak és politikailag el nem kötelezettnek kell lennie, és „szerencsétlenségnek” nevezte, hogy Romániában az elmúlt évtizedekben az elnökök beavatkoztak a miniszterek és a miniszterelnökök cseréjébe.

„Sajnos eddig mindenki más volt, a mai válságot szintén egy elnök (Klaus Johannis - sz.m.) hozta létre. Az államfő feladata (...), hogy ne szóljon bele, hogy ne döntse el, hogy ne erőltesse, hogy ne váltsa ki a politikai válságot, hanem egy jó közvetítő legyen”- szögezte le Mircea Diaconu. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS