2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

El tudná látni feladatait egy éven keresztül az Orban-kormány Kelemen szerint

2019. október 24. 19:36, utolsó frissítés: 19:49

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök úgy nyilatkozott csütörtökön az AGERPRES hírügynökségnek, hogy a Ludovic Orban által javasolt kabinet szerinte el tudja látni feladatait egy éven keresztül, de arra még nincs rálátása, hogy a leendő kormány jó lesz-e vagy sem.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke azt mondta, a javasolt miniszteri lista nem tartogatott meglepetéseket, kivételt csak a regionális fejlesztési tárca képez, amelynek élére először Robert Sighiartău-t szánták.

Kelemen szerint a parlament elé terjesztett listán szereplő csapat egy olyan kormány lesz, amellyel „lehet dolgozni egy éven keresztül", de az értékeléshez meg kell várni, hogy ténylegesen munkához kezdjen a kabinet. „Első ránézésre elfogadhatónak tűnik a kormány. Munkatársaimmal jövő hét elején fogjuk kielemezni a leendő miniszterek listáját" – tette hozzá Kelemen.

Az RMDSZ elnöke ugyanakkor kifogásokat fogalmazott meg Bogdan Aurescu nevesítésével kapcsolatban. „Elegendő külpolitikai szakember van, találhattak volna az Adrian Năstase iskolájából külügybe visszatérő Bogdan Aurescunál kiegyensúlyozottabb embert is" – vélekedett Kelemen Hunor.

Azt is elmondta, kevés esélyt lát arra, hogy a parlament már az első körben bizalmat szavaz az Orban-kormányra.

„Ha Ponta és a Pro Románia nem támogatja a kormányt, és a PSD megmarad álláspontjánál, akkor nem túl nagyok a kormány esélyei, hogy átmegy az első próbálkozásra. De ez csak idő kérdése, előbb-utóbb meg fogja szavazni a parlament" – fejtette ki a szövetségi elnök.

Kelemen Hunor hozzáfűzte, várhatóan hétfőn dől el a Ludovic Orbannak felajánlott írásbeli megállapodás sorsa, amelynek alapján eldöntik, hogy támogatják-e vagy sem az új kormányt.
(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS