2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csak jövő héten szavaznak az Orban-kormány beiktatásáról

2019. október 28. 14:30, utolsó frissítés: 14:35

Hétfőn a két parlamenti ház állandó bizottságának közös ülése úgy döntött, hogy egy hét múlva, azaz november 4-én, hétfőn 14:00 órától szavazzon a parlament a Ludovic Orban által vezetett kormány beiktatásáról. Mindezt a miniszterek a bizottságok általi meghallgatása előzi meg, ezek még ezen a héten lesznek megtartva, várhatóan kedden és szerdán.

A közös bizottsági ülés végén a szenátus elnöke, Teodor Meleșcanu megerősítette a kormány megszavazásának időzítését.

Ludovic Orban kijelölt miniszterelnök múlt héten azt kérte, hogy a miniszterek meghallgatását a bizottságban ezen a héten kedden tartsák meg, és a kormány beiktatásáról szóló szavazását szerdára tegyék, de ezt a javaslatot 11 igen, 13 nem szavazattal és egy tartózkodással elutasították. A stiripesurse.ro azt írta, hogy a tartózkodás a Pro Romania szenátora részéről volt, és az RMDSZ-es Tánczos Barna nem jelent meg az ülésen, emiatt eshetett Orban terve.

A döntés előtt Ludovic Orban azt mondta, hogy amennyiben a hét elején, hétfőn, kedden vagy szerdán kerül sor a két ház együttes ülésére, meg van győződve arról, hogy a kormányt sikerül beiktatni.

Orban bírálta azt a Pro Romania által előterjesztett kezdeményezést, hogy a beiktatásról csak hétvége felé szavazzon a parlament, mert ez esetben, "az RMDSZ és más pártok erdélyi képviselői" a halottak napja miatt hiányozhatnak majd az ülésről.

"Ennek a javaslatnak valójában az a célja, hogy a kormánybeiktatás kudarcot valljon" - állapította meg Orban. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS