2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bréking: parlamenti együttműködést kötött az RMDSZ a PNL-vel

2019. október 28. 18:50, utolsó frissítés: 2019. október 29. 05:02

Parlamenti együttműködési megállapodást írt alá az RMDSZ Ludovic Orbannal, támogatni fogják annak beiktatását a parlamentbe - írja a Szövetség közleménye.

Mint arról napközben beszámoltunk, az RMDSZ ragaszkodott ahhoz a hét ponthoz, amelyet Ludovic Orbannak még a múlt héten bemutattak, s amelyek között szerepel az is, hogy az új kormány nem változtathat sürgősségi kormányrendelettel a választási törvényeken.

AZ RMDSZ hét pontja a következő volt:

1. December 15-ig a parlament elé terjeszti a 2020-as év költségvetését.
2. A költségvetés 6 százalékát az oktatásra fordítja (ez nem került be).
3. Nem hoz sürgősségi kormányrendelettel és felelősségi vállalással törvényeket.
4. Nem módosítja 2020 végéig a választási törvényt (ez annyiban módosult, hogy sürgősségi rendelettel nem változtathat Orban, de a parlament elé terjesztve igen).
5. Kérvényezi 2 milliárd euró átcsoportosítását a Nagy-infrastruktúra Programból a Regionális Operatív Programhoz.
6. Alkalmazza a kisebbségi jogokra vonatkozó törvényeket és nemzetközi szerződéseket.
7. Újraindítja a visszaszolgáltatási folyamatot (ez úgy került a megállapodásba, hogy a visszaszolgáltatásokról rendelkező törvényeken javítani fognak).


Az egyezménybe végül bekerült az is, hogy amennyiben jövő hétfőn megszavazzák az Orban-kabinetet, úgy az számíthat az RMDSZ támogatására a kormányzása során, amennyiben az általa kezdeményezett törvényekről és javaslatokról konzultáljon a parlamenti frakciókkal.

A megállapodás szövegéből végül kikerült, hogy az Orban-kormány a költségvetés hat százalékát oktatásra fogja fordítani. Ugyanakkor a gyakorlatba ültetés előtt még konzultálni fognak a pártelnökök a héten, és minden parlamenti ülésszak végén megbeszélik az együttműködés eredményeit. Az együttműködési megállapodás az új parlamenti választásokig tart, de a felek fenntartják ennek meghosszabbításának lehetőségét. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS