2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bővülnének a szimbólumhasználati jogok is, ha az RMDSZ-es kiegészítésekkel bővítik a közigazgatási törvénykönyvet

2019. október 29. 11:17, utolsó frissítés: 14:28

Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője és közigazgatási szakpolitikusa bejelentette: törvénytervezetet iktat az RMDSZ, és a parlament által elfogadott formáját támogatják a közigazgatási törvénykönyvnek, újabb, a magyar közösség számára fontos kiegészítésekkel.

Újabb nyelvhasználati jogokat is javasol a tervezet:

Az új tervezet tartalmaz minden olyan nyelvhasználati jogot, amit az RMDSZ-nek sikerült 2018-ban a parlamentben kiharcolnia, írja az RMDSZ sajtóközleménye.

A közlemény szerint azokat a megszerzett nyelvhasználati jogokat is tartalmazza az új tervezet, amelyeket eltörölt a kormány sürgősségi rendelete, amikor megcsonkították a magyar közösség számára fontos törvényt.

„Így a megszerzett, érvényben lévő jogaink nem csorbulnak: ott is megmaradnak a magyar közösség jogai, ahol a magyarság számaránya a húsz százalékos küszöb alá csökkenne a következő népszámláláskor. Például nem vehetik le Kolozsváron a helységnévtáblát a 2021-es népszámlálást követően”-írja a közlemény.

Az új tervezet szankciókat ír elő arra az esetre, ha a közintézmények nem tartják be a nyelvhasználati jogokat.

Az új tervezet a megyei rendőrségekre is kiterjesztené az anyanyelv-használati jogot.

Az új tervezet a szimbólumhasználati jogokat törvénybe foglalja. Helyi szinten a nemzeti, történelmi, gazdasági és kulturális identitásunkat kifejező szimbólumok használatáról dönthet a megyei és helyi önkormányzat.

Az új tervezet biztosítja a magyar közösség számára a magyar képviseletet is. Idén a kormány sürgősségi rendelettel változtatta meg a megyei tanácselnökök megválasztására vonatkozó rendelkezést, veszélyeztetve ezzel a magyar képviseletet. Jelenleg 5 megyét vezet magyar ember, az RMDSZ tervezete visszaállítaná a legutóbbi önkormányzati választások ideje alatt érvényben lévő rendelkezést, hogy az erdélyi magyar közösség megőrizze erejét, képviseletét.

Az RMDSZ szerint ezek miatt van szükség egy új törvénytervezetre:

Mint ismeretes, a Nép Ügyvédje szeptember elején alkotmánybírósági óvást intézett az érvényben lévő, sürgősségi kormányrendelettel elfogadott közigazgatási törvénykönyv ellen.

A sürgősségi kormányrendelettel megcsonkított törvénykönyvvel az RMDSZ sem értett egyet, mivel több nyelvi jogot és megszerzett kisebbségi jogot törölt el. A kedden benyújtott tervezetre azért van szükség, mert ha a testület alkotmányellenesnek nyilvánítja az érvényben lévő rendeletet, a közigazgatás szabályozás nélkül maradhat.

Az új tervezet az RMDSZ által már kiharcolt, de a kormány által részben eltörölt jogokat is tartalmazza.

Az RMDSZ közleménye szerint az új tervezet egy modernebb, decentralizált közigazgatást ír elő. Például a gépjárműbejegyzés és jogosítvány-kibocsátás átkerül a prefektus alárendeltségéből a megyei önkormányzatok hatáskörébe.
Magyarul is ki kell írni az utcák, terek, parkok nevét ott, ahol a magyarság számaránya meghaladja a húsz százalékot.

A tervezet rendelkezései kiterjesztik az anyanyelvhasználatot a prefektus intézményére, a tömegközlekedési vállalatokra, víz- és hőszolgáltatókra.
Anyanyelvű formanyomtatványok segítik az ügyintézést ezután az önkormányzatokban.

A közlemény szerint is lehet alkalmazni a kisebbségi jogokat, ahol a kisebbség aránya nem éri el a húsz százalékot, ha így dönt az önkormányzat. (közlemény/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS