2021. május 12. szerdaPongrác
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Lehet, hogy Johannisnak Diaconuval kell megküzdenie a második fordulóban?

2019. október 31. 13:38, utolsó frissítés: 13:38

Az IMAS közvélemény-kutató intézet friss felmérésrése szerint Klaus Johannis államfő még mindig stabilan a legesélyesebb, hogy megnyerje az őszi elnökválasztásokat, és ezzel második elnöki ciklusát is megkezdhesse.


Johannis 45,7 százalékos támogatottsággal bír jelenleg, ebben nincs is semmi meglepő, abban viszont igen, hogy a második helyen nem a sokak által esélyesnek tartott Dan Barna USR-elnök, vagy Viorica Dăncilă áll, hanem az ALDE és a Pro Románia közös jelöltje: Mircea Diaconu, aki 16,7 százalékos támogatottságnak örvendhet, míg Dăncilă 15,1 százaléknak, Barna pedig 12,6 százaléknak.

Amennyiben a helyzet nem változik, úgy elképzelhető, hogy Johannis PNL-vel konkurens két párt jelöltjével küzd majd meg a második fordulóban, hanem egy hajdanán ünnepelt színésszel.

Ezek a statisztikai adatok Diaconura nézve azért is lehetnek érdekesek, mert a jelölt kedden egy Szatmárnémetiben tartott rendezvényen azt nyilatkozta, hogy valójában fogalma sincs, mekkora az esélye annak, hogy elnök legyen, és nem is azért indult az elnökválasztáson, hogy megnyerje.

Diaconu elmondása szerint azért indult el, hogy elmondjon olyan dolgokat, amikről szerinte senki sem beszél: ilyen például az elmúlt 30 év elhibázott elnöki kormányzása.

Az ALDE és a Pro Románia jelöltje egyébként nemrégiben azt is nyilatkozta, hogy amennyiben államelnöknek választják, egy percet sem fog a Cotroceni-palotában tölteni, mert a Cotroceni egy királyi palota, amelynek rendeltetését pontosan meghatározza a királyi testamentum, és nem való Románia elnökének.

Az IMAS-adatai szerint egyébként Theodor Paleologu, a PMP jelöltje 6,9 százalékon, míg Kelemen Hunor 2,9 százalékon áll. A felméréseket 1010 szavazásra jogosult személy megkérdezésével végezték október 8. és 28. között. A hibahatár: +/- 3,1 százalék. (hírszerk.)

Nyitókép: INQUAM PHOTOS/OCTAV GANEA

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS