2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hatalmas a botrány az épülő gyerekkórház körül: Sorina Pintea állítólag az államnak utaltatta volna át az adományokat

2019. november 02. 15:15, utolsó frissítés: 15:36

Carmen Uscatu és Oana Gheorghiu, az „Ajándékozz életet” Egyesület alapítói azt nyilatkozták, hogy Sorina Pintea ügyvivő egészségügyi miniszter egy találkozó alkalmával arra kérte őket, hogy utalják át az állami kasszába azt a 26 millió eurónak megfelelő összeget, amelyet adományokból gyűjtöttek össze a bukaresti Gyermekonkológiai és Sugárterápiás Kórház megépítésére. Az egészségügyi miniszter viszont azt állítja, hogy ő soha nem kért ilyent.

Az „Ajándékozz életet” („Dăruiește Viață” ) Egyesületet alapítói Fotó: Digifm.roAz „Ajándékozz életet” („Dăruiește Viață” ) Egyesületet alapítói Fotó: Digifm.ro


A kórház építése egyébként a múlt év közepén indult, a hatszintes épület már szerkezetkész, az átadást a jövő évre tervezik.

Az „Ajándékozz életet” Egyesület még 2017-ben indított gyűjtést a gyermekrákkórház létrehozására, és több százezer magánszemélytől, valamint több ezer cégtől sikerült összegyűjteniük mintegy 26 millió eurót a projektre.

Az egyesületnek még a Metallica zenekar is adományozott 250 ezer eurót, amikor a nyáron a fővárosban adtak koncertet. A 2012-ben alapított egyesület azért indította el ezt a projektjét, mert európai viszonylatban Romániában a legalacsonyabb a rák túlélési esélye, a gyermekhalandóság pedig kétszerese az európai átlagnak.

A hír hallatán számos civil szervezet is kifejezte tiltakozását, köztük a Tiszteletet a jogoknak és a szabadságnak nevű platform (Platforma RESPECT pentru Drepturi și Libertăți ) is. A platform közleményében tudatta, hogy elítéli az Egészségügyi Minisztériumot, Bukarest főpolgármesterét, és mindazokat a személyeket, akik támadják az „Ajándékozz életet” Egyesületet, és annak munkáját.

A platform úgy véli, hogy magánfinanszírozásból felépíteni egy gyermekkorházat rendkívül apolitikus lépés. Véleményük szerint a minisztérium lépése a megfélemlítés egyik durva formája és a civil szervezetek működése elleni frontális támadás, amelynek áldozatai azok, akik a legsebezhetőbbek: a rákos gyermekek.

Úgy vélik, hogy az ügyvivő egészségügyi miniszteréhez hasonló kezdeményezések akadályozzák és megfojtják azokat a közösségeket, amelyeket a Szociáldemokrata Párt (PSD) nem tud politikailag irányítani, továbbá ez a lépés is egy újabb támadás a demokrácia ellen.

A platform kifejezi szolidaritását az „Ajándékozz életet” Egyesület felé, valamint mindazok felé, akik azon a területen dolgoznak, ahol a román állam korábban csúnyán megbukott, és még meg is bélyegzik őket a munkájukért.

Úgy vélik, hogy a szociális szektorban a nem kormányzati szervezeteknek is lehetőségeket kell biztosítani arra vonatkozóan, hogy anélkül végezhessék a jogszabályok feltételei szerint meghatározott tevékenységüket, hogy el kelljen viseljék a hatóságok visszaélésszerű nyomásgyakorlását és beavatkozását.

Gabriela Firea, Bukarest főpolgármestere egyébként azért támadta az alapítókat, mert szerinte azoknak politikai céljuk van, és tulajdonképpen egy másik polgármesterjelöltnek kampányolnak, politikai üzeneteket juttatva el az adakozóknak. Ugyanakkor korábban azt is állította, hogy a telek, amelyre a kórház épül, a hivatal tulajdonában van, így nem igaz, hogy akadályozná a projektet.

Az ügy kapcsán megszólították Sorina Pintea ügyvivő egészségügyi minisztert is, aki teljesen másképp látja a helyzetet. Elmondása szerint az alapítókkal történő találkozón nem kérte tőlük azt, amit állítanak. Elmondása szerint saját maga és a férje is adakozott a kórházra.

Sorina Pintea ügyvivő egészségügyi miniszter Fotó: psnews.roSorina Pintea ügyvivő egészségügyi miniszter Fotó: psnews.ro


Állítása szerint a Carmen Uscatu és Oana Gheorghiuval történő háromórás találkozó mindenfajta konfliktus nélkül zajlott le, és abban egyeztek meg, hogy „menni kell tovább”. Az ügyvivő miniszter azt állítja, nagyon meglepte őt az alapítók vádaskodása, amelyet alaptalannak tart. Elmondta, hogy a találkozón elhangzottakról - amelyen összesen 15 személy vett részt - vannak dokumentumok is, és azok az ő állításait fogják igazolni.

Az ügyvivő egészségügyi miniszter egyébként azt állítja, hogy még arról sem volt tudomása, mekkora összeget gyűjtött össze az egyesület, és az ominózus találkozón erről nem is esett szó. Ugyanakkor a híresztelésekkel ellentétben semmilyen feljelentést sem tett a civilek ellen. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS